Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Met de kruiwagen naar Brussel om de bodem op de voorgrond te zetten

Europees commissaris Frans Timmermans staat met collega Europees bestuurders Jan Huitema en Diederik Samsom op 31 mei bij het Parlementsgebouw in Brussel klaar om een manifest aan te nemen. In dat manifest wordt aandacht gevraagd voor de bodem. De boodschap die voor de bodem overgebracht wordt is om bij het maken van beleid altijd de volgende vraag te stellen: “Wat is de invloed van dit besluit op bodembiologie en bodemvruchtbaarheid en de mogelijkheden van de boer of tuinder om die blijvend te verzorgen?”

Volgens Groeibalans,, een adviesbedrijf, is de bodem het fundament van het bestaan. Mensen leven er op, eten ervan en het is de basis van het wereldwijde ecosysteem. Er zijn meer dan 8 miljard mensen op aarde en die wonen ook nog eens in een dichtbevolkt stukje daarvan. Dan moet de landbouw aan de bak om voeding te produceren. De moderne landbouw belast de bodem echter zwaar waardoor deze in kwaliteit terug loopt.

Om boeren en tuinders aan bodemkwaliteit te kunnen laten werken en aan de komende generaties een vitale bodem over te kunnen geven gaat 'een groep enthousiastelingen uit België en Nederland, waaronder het team van Groeibalans, naar Brussel. Om op hoog niveau aandacht te vragen voor de verzorging van bodemvruchtbaarheid. De bodem zet zichzelf niet zomaar op de voorgrond, die heeft daarvoor een kruiwagen nodig.

Het is mogelijk om in De Kruiwagenmars naar Brussel één van die kruiwagens te zijn. Boeren, burgers, beleidsmakers, artsen, onderzoekers, docenten en studenten gaan samen de aandacht voor de bodem vragen. Niet met de auto of bus naar Brussel maar lopend met kruiwagens.

Op 22 mei gaat het in Nederland landelijk van start met de Kruiwagenmars Groene Scholen. Dan lopen studenten van een groot aantal van de 62 groene agrarische scholen in Nederland met kruiwagens naar elkaars school. Met kruiwagens met daarin grond en een appelboom die bij een collega school wordt geplant.

Als symbool van toekomst, van vruchtbaarheid en als symbool van een bovengronds netwerk van toekomstige boeren en tuinders. Jongeren die in het belang van hun (agrarische) toekomst aandacht vragen voor het net zo levendige maar onzichtbare biologische netwerk in de bodem.

Op 24 mei start de Kruiwagenmars naar Brussel vanuit Zundert en gaat het in etappes naar Brussel. Onderweg worden bedrijven bezocht waar bodemzorg een belangrijk aspect is. Op 31 mei wordt er afgesloten met een ontmoeting met de vertegenwoordigers van het Europese Parlement.

GroeiBalans is niet de organisator van de kruiwagen mars naar Brussel,  maar deze wordt georganiseerd door een groep enthousiastelingen uit België en Nederland.

Info over de route, aanmelden of ondersteunen is te vinden op www.kruiwagenmars.be

Voor meer informatie:
GroeiBalans
Moersebaan 8g
4882 KE Zundert
Tel: +31 (0)76 5990251
[email protected]
www.groeibalans.nl 

Publicatiedatum: