Tholen – Een verstopt toilet in een vliegtuig, dat schiet niet op. Reden voor vliegtuigbouwer Boeing om met een SKW-systeem te gaan werken. Dit is een van oorsprong Duitse techniek die zorgt voor een betere waterverdeling, en daarmee geen verstopte vliegtuigtoiletten meer. Op eenzelfde manier wordt de techniek ook in de tuinbouw toegepast. Hier voorkomt het systeem bijvoorbeeld als gevolg van minerale afzettingen verstopte druppelaars, maar wijst SKW ook op de rol van water om gewasbescherming optimaal toe te passen.
“De focus van SKW heeft lang op de industrie gelegen”, vertelt Pieter van Noord, de vertegenwoordiger van het bedrijf in Nederland. Sinds 2015 bestaat er ook een Nederlandse tak, opgezet door de Nederlander. De oprichter van het Duitse bedrijf, de inmiddels 81-jarige Jürgen Siekmann, zag weinig kansen in de tuinbouw, hoewel het systeem er wel al gebruikt werd. “Dat komt omdat het water in de tuinbouw door gebruik van regenwater of vanwege hogedrukfiltratie vaak al te schoon is”, legt Pieter uit. “Toen we echter gingen kijken naar de leidingen met daarin voedingswater, met meststoffen erin, bleek dat we daarin wel een belangrijke rol kunnen spelen.”
Kleinere druppels
Dat kan SKW met een systeem dat is gebaseerd op toepassing van Lorentzkracht. Aan de ene kant van het systeem gaat er water in en aan de andere kant komt het water er met een betere verdeling uit, zonder dat er middelen aan het water toegevoegd zijn. Op de bedrijfswebsite is een video van het proces te zien. De Lorentzkracht helpt de dynamische viscositeit in watertransporterende systemen te verkleinen. Hiervoor wordt een magnetische puls ingezet.
Bij SKW wijzen ze op hoe water nodig blijft om gewasbeschermingsmiddelen, waarvan er steeds minder beschikbaar zijn door strenge regels, optimaal in te zetten. Om een zo groot mogelijk effect van gewasbeschermingsmaatregelen te bereiken en tegelijkertijd het aantal te gebruiken middelen tot een minimum te beperken - ongeacht of deze gebaseerd zijn op chemische of biologische processen - is water nodig om het effect van de toepassingen te helpen optimaliseren, stellen de Duitsers.
Praktijktesten
Uit praktijktests is gebleken dat de veranderde viscositeit van het water gepaard gaat met een verbeterde oplossende werking en dat tegelijkertijd de nauwkeurigheid van de verdeling van een spuitmiddel en de opname ervan door de plant wordt geoptimaliseerd bij de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen. Uit de testen bleek dat de toepassingsdosering kan worden verminderd in vergelijking met het gebruik van onbehandeld water, met hetzelfde effect.
De verbeterde eigenschappen van het water maken het ook gemakkelijker voor de planten om de gebruikte werkzame stoffen op te nemen. Hetzelfde geldt voor het gebruik van vloeibare meststoffen voor plantenvoeding - ongeacht of deze via de bladeren of de bodem worden toegediend. De transporteigenschappen van het water worden geoptimaliseerd - ongeacht waar ze nodig zijn.
Links basilicumteelt zonder SKW-System, rechts met
Meer komkommers
Sinds 1 december 2022 heeft de oprichter Jürgen het bedrijf verkocht. Thomas Arndt, Hanno-David Alberts en Stephan Strack zijn de nieuwe eigenaren. Het oudste systeem van SKW is al 37 jaar actief. Onder meer komkommertelers in het Noord-Duits-Nederlandse grensgebied gebruiken de techniek al.
“Ik ken er een teler die aangeeft dat hij door gebruik van ons systeem één dag vroeger komkommers heeft”, zegt Pieter. “Voor telers is dat interessant, bijvoorbeeld vroeg in het seizoen bij goede prijzen.” In de kas helpt inzet van de SKW-techniek ook het verstopt raken van druppelaars voorkomen. “Ook zorgt het systeem voor een betere waterverdeling, een compactere, snellere wortelopbouw en daardoor meer productie.”
Dik water
Zelf is Pieter goed bekend met de cijfers uit de vleeskuikenindustrie. Zijn ervaring is dat ondernemers de terugverdientijd van technieken willen weten. Die is vaak kort, geeft Pieter aan met een voorbeeld uit de vleeskuikenindustrie. “Dat komt omdat hier besparingen gerealiseerd worden op voer. Voer is duur. Het voer wordt beter opgenomen in water. Dat betekent meer voer in het dier, en minder in de uitscheiding. Daardoor gaat er minder verloren.”
Op diezelfde manier levert het ook telers voordelen, maar dan voor meststoffen. Ook laat water zich dankzij de betere veredeling met minder energie verpompen. “Om die reden worden onze systemen ook toegepast in ontziltingsinstallaties in woestijngebieden. Hoe meer mineralen er in water zitten, hoe dikker het water is en hoe meer verschil wij kunnen maken. Mineralen die in water zijn opgelost, die leggen wij in volgorde neer.”
Installatie
Het grootste enkele SKW-systeem is in staat 110 ton water per uur te verwerken. Met het SKW-systeem kan de complete watervoorziening van een land- of tuinbouwbedrijf worden gerealiseerd, evenals afzonderlijke installaties voor gewasbescherming. “Dit maakt het mogelijk om het benodigde water onafhankelijk van een vast leidingnet te behandelen”, legt Pieter uit. “Ook regenwater, bronwater en/of oppervlaktewater kunnen worden gebruikt.”
Een teler die besluit met een SKW-systeem te gaan werken, moet zorgen dat het systeem in het leidingwerk in de kas wordt ingebouwd. “Het komt er dan op neer een stukje uit de buis te halen en ons systeem erin te plaatsen. Afhankelijk van het volume dat verwerkt moet worden kunnen dat een of meer van onze systemen zijn, eventueel naast elkaar. Dat bekijken we ter plaatse. Elke waterstroom kunnen wij aan.”
In Duitsland weet Pieter dat telers, mede geholpen door een Europese subsidie voor producentenorganisaties waardoor een teler 50% van de investeringskosten terug kan krijgen, in het systeem investeren. Allerlei soorten teelten komen daarbij, zeker ook buiten de kas. Op Twitter doet hij regelmatig verslag.
Voor meer informatie:
Pieter van Noord
SKW-System
[email protected]
www.skw-system.de