Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belgische landbouwer betaalde gemiddeld €329/ha per jaar aan pacht

De pacht is het bedrag dat de pachter jaarlijks aan de verhuurder betaalt voor het gebruik van zijn grond voor landbouwdoeleinden, zo meldt Statbel.

In 2022 betaalde een Belgische landbouwer gemiddeld 329 €/ha per jaar voor de huur van geploegde grond en 287 €/ha voor grasland. In 10 jaar tijd is de pachtprijs van geploegde grond met 32,7% gestegen en de prijs van grasland met 20,1%.

De geploegde grond is in Vlaanderen te huur voor 424 €/ha en in Wallonië voor 252 €/ha en grasland voor respectievelijk 354 €/ha en voor 234 €/ha.

Op provinciaal niveau is West-Vlaanderen het duurst met geploegde grond die gemiddeld 486 €/ha kost en grasland dat gemiddeld 440 €/ha kost. Dit is ruim twee keer zoveel als in de provincie Luxemburg, waar de pacht voor geploegde grond en grasland respectievelijk 196 €/ha en 178 €/ha bedraagt.

Duinen-Polders is de duurste landbouwstreek met geploegde grond die gemiddeld 471 €/ha kost en grasland dat gemiddeld 428 €/ha kost. Famenne is de goedkoopste landbouwstreek met geploegde grond die gemiddeld 163 €/ha kost en grasland dat gemiddeld 144 €/ha kost.

Bron: Statbel

Publicatiedatum: