Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blijven ze stijgen?

Uienprijzen in Oekraïne hebben historische records gehaald

In januari 2023 waarschuwden analisten van EastFruit dat de groothandelsprijzen voor dit product ten minste € 0,93 per kg zouden bereiken en ze overwogen scenario's waarin de prijzen zelfs aanzienlijk hoger zouden kunnen liggen.

De afgelopen drie weken hebben de groothandelsprijzen voor uien in Oekraïne hun snelle groei hervat en op vrijdag 26 mei 2023 een absoluut historisch record bereikt, zowel in lokale valuta als in euro's: respectievelijk 48 UAH en € 1,22.

Het vorige record voor de groothandelsprijs van uien in Oekraïne werd gevestigd op 5 mei 2019 en bedroeg € 1,07 tegen de wisselkoers van die dag.

Het is interessant om op te merken dat momenteel in de landen van Centraal-Azië, voornamelijk in Tadzjikistan, het probleem het tegenovergestelde is, namelijk een overaanbod van uien. Daar kun je uien van een nieuwe oogst al kopen voor € 0,16 per kg; 7 keer goedkoper dan in Oekraïne.

Waarom importeert Oekraïne dan geen uien uit Tadzjikistan en moeten we in de nabije toekomst een stabilisatie of zelfs een daling van de groothandels- en retailprijzen voor uien in Oekraïne verwachten? Met deze vragen wendden we ons tot Evgen Kuzin, een expert bij het onafhankelijke analysebedrijf Fruit-Inform.

"Momenteel zijn er praktisch geen lokaal geteelde uien meer op de Oekraïense markt. De import uit de EU van 2022 wordt aangeboden tegen € 1,12-1,30 per kg en de prijzen zijn deze week gestegen. Ook in de EU zelf stijgen de uienprijzen van vorig jaar. In Polen bijvoorbeeld zijn de groothandelsprijzen voor uien deze week gestegen tot € 0,79-0,97 per kg," zegt Evgen Kuzin.

"Tegelijkertijd zijn er ook nieuwe uien op de Oekraïense markt, die tegen veel lagere prijzen worden aangeboden. Egyptische uien kunnen nu worden gekocht voor slechts € 0,84 per kg. De vraag naar deze uien is echter niet zo groot als naar de uien van vorig jaar. Naar mijn mening kan een prijsverlaging worden verwacht wanneer vroege uien van betere kwaliteit massaal op de markt komen. Momenteel zijn de vroege uien uit Egypte en Centraal-Aziatische landen niet voldoende "opgekuist", wat in Oekraïne als een teken van onvoldoende kwaliteit wordt beschouwd. Dergelijke uien zijn minder lang houdbaar en handelaren werken liever met duurdere uien van de oogst van 2022, waar het risico op verliezen kleiner is," aldus de deskundige van Fruit-Inform.

Zijn informatie wordt ondersteund door een andere deskundige: "Oekraïne heeft in mei al ladingen uien ontvangen uit de landen in Centraal-Azië, namelijk uit Kirgizië, Kazachstan en Oezbekistan. Tot dusver zijn er geen leveringen uit Tadzjikistan geweest. Handelaren hebben ook actief uien uit Azerbeidzjan geïmporteerd. Misschien zullen in de nabije toekomst de eerste partijen vroege uien aankomen uit Turkije, van waaruit de logistiek veel minder duur is," zegt Fedir Rybalko, internationaal consultant van de FAO.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: