Koelhuis Dronten breidt voor twee keer in 3 jaar tijd uit met 12 koelcellen

Tholen - Koelhuis Dronten gaat uitbreiden met 12 nieuwe koelcellen op ammoniakbasis voor haar perenopslag. Het is de tweede uitbreiding in 3 jaar tijd voor het koelhuis van ondernemers Aard en Greeke Robaard. "Na de vorige uitbreiding stond het al op de planning, maar hadden niet verwacht zo snel de stap weer te zetten. Voor de nieuwe oogst van de peren zullen we de nieuwe cellen in gebruik nemen", vertelt Greeke van Koelhuis Dronten.

Het tweetal, die ook een akkerbouw en fruitteeltbedrijf hebben, hebben het koelhuis in 2015 overgenomen. Met de aankomende uitbreiding bestaat het bedrijf inmiddels uit 96 koelcellen met een bewaarcapaciteit van over de 12 miljoen kilo groenten en fruit. "Bij de uitbreiding in 2020 was de machinekamer al zo ingericht dat het al de bedoeling was om nog eens 12 koelcellen te 'copy-pasten', zoals destijds. In eerste instantie was het plan om in 2025 hier weer aan te beginnen, maar door omstandigheden hebben we er toch nu al voor gekozen."

Groeiende behoefte aan koeling
Deze omstandigheden liggen hem vooral in de toenemende vraag vanuit ondernemers om haar groenten en fruit bij Koelhuis Dronten te bewaren. "Er is steeds meer behoefte aan perenkoeling. Daarnaast merken we dat we ook steeds aan het uitbreiden zijn naar andere producten. We hebben er nu bijvoorbeeld knoflook, peen, bieslook, uien, pastinaak, maar ook bloemen en vis bij. Het is de reden dat we de nieuwe koelcellen specifiek voor de peren hebben gebouwd, zodat de andere producten in de bestaande koelcellen terecht kunnen."

Met de realisatie voor de start van de nieuwe oogst betekent het dat er wel een deadline op de afronding staat. "Eind augustus/ begin september begint de pluk, dus moeten we eind augustus klaar zijn. We liggen echter volledig op schema, dus dat gaat zonder twijfel lukken. Het moet ook wel, want een deel is al verhuurd."

Een derde zelfvoorzienend
De stap voor Koelhuis Dronten komt nadat de koelindustrie uit een zware periode komt met de aanzienlijk gestegen energiekosten. Ook het koelhuis van Aard en Greeke merkte hier de gevolgen van, zo vertelt ze. "Het waren moeilijke tijden voor iedereen in de sector, maar gelukkig hebben we de kosten kunnen beperken doordat we vroeg waren met de aanleg van zonnepanelen. Daardoor kunnen we voor een derde zelfvoorzienend zijn, wat natuurlijk al een slok op een borrel scheelt in de kosten. Ook op het nieuwe pand zullen zonnepanelen komen, waardoor we er gelukkig op een sterke manier doorheen gekomen zijn."

Of er in de toekomst nog verder uitgebreid gaat worden, durft de onderneemster dan ook niet uit te sluiten. "Je weet nooit of en wanneer we weer verder zullen moeten kijken. Voor dit jaar zitten we al weer bijna vol, dus als die vraag op deze manier toe blijft nemen, zal een volgende stap nooit ver weg zijn. Voor nu zijn we blij dat we dit hebben kunnen realiseren en dat we met het nieuwe seizoen eenieder weer kunnen bijstaan in de koelbehoeften."

Voor meer informatie:
Greeke Robaard
Koelhuis Dronten
Tel: 0321-315588
info@koelhuisdronten.nl
www.koelhuisdronten.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.