Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"De Orondis Plus Amistar houden we er in"

Uientelers Christ, Stan en Huub Boons uit Nagele zien al drie jaar goede resultaten van een schema met Orondis Plus Amistar tegen valse meeldauw en bladvlekken in uien, zo schrijft Syngenta. “Het is een makkelijk product en het houdt de schimmels uit het gewas. Dus we houden het er in.”

Aan de voet van de IJsselmeerdijk en met zicht op Urk ligt het akkerbouwbedrijf van Boons vof in Nagele. Vader Christ en zonen Stan en Huub telen hier zaaiuien in een bouwplan dat net niet helemaal typisch Noordoostpolders is. “We verbouwen inderdaad geen pootgoed maar frietaardappelen en tafelaardappelen”, lacht Christ. Op een van de eerste mooie dagen van het voorjaar hebben vader en zoon Boons toch nog even tijd om hun ervaringen te delen over de aanpak van schimmelziekten in de uien. Het gesprek vindt buiten plaats op het terras want de bedrijfswoning wordt net ingrijpend verbouwd. “Stan gaat op de boerderij wonen en wij zijn net verhuisd naar Tollebeek”, aldus Christ.

Brede werking
In seizoen 2020 maakten de akerbouwers voor het eerst kennis met Orondis Plus Amistar. “Er lag hier toen een strokenproef van Syngenta”, weet Stan nog. Een jaar later nam ProfytoDSD, de gewasbeschermingsleverancier van de vof, het middel op in z’n adviesschema. “We hadden in die proef gezien dat de Orondis Plus Amistar goede resultaten gaf, dus dat adviesschema hebben wij overgenomen”, vervolgt Christ.

2021 werd een lastig schimmeljaar met veel periodes met een hoge valse meeldauw druk. Stan:"We hadden zelf geen last maar hier in de buurt zijn wel aantastingen geweest. Bij ons is het goed gelukt om de schimmel uit het gewas te houden met dat schema met twee keer Orondis Plus Amistar.""

De uientelers spoten het middel op T3 en T6. “Dat beviel goed, dus daar zijn we in 2022 mee doorgegaan”, aldus Christ. “Het mooie is dat Orondis Plus Amistar niet alleen de valse meeldauw pakt maar ook sterk is op bladvlekkenziekte en stemphylium. Die pak je zo mooi mee in het schema.”

Vof Boons maakt gebruik van een beslissing ondersteunend systeem (BOS) voor de schimmelbestrijding maar in de praktijk spuiten ze in een vast wekelijks schema, vertelt Stan. “Maar als het programma zegt dat het veilig is, durven we wel wat omlaag met de dosering.”

Gebruiksvriendelijk middel
Behalve de prima schimmelwerking zijn de vennoten ook positief over de gebruikseigenschappen van Orondis Plus Amistar. “Het is vloeibaar, dus makkelijk af te meten. En je hebt geen gestuif zoals bij mancozeb. Dat konden we ook wel missen. Mengen met insecticiden en olie, voor een snellere indringing, gaat ook prima. Wij gebruiken in de uien een bladmeststof en ook dat mengde probleemloos met de Orondis Plus Amistar.” Voor seizoen 2023 gaat vof Boons verder op de ingeslagen weg. “Het schema met Orondis Plus Amistar bevalt ons goed. Dus dat houden we er in.”

Voor meer informatie:
Syngenta Seeds
+31 228 36 64 11
www.syngenta.nl

Publicatiedatum: