Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Water and Soil meldt waterbesparing en verhoging van oogst

“Biologisch afbreekbare bodemspray houdt regen- en irrigatiewater langer beschikbaar”

Tholen - “Overal ter wereld is er in de land- en tuinbouw een probleem met water. Of er is te veel, of er is te weinig.” Dat vertelt Rob van de Meer, die als business consultant betrokken is bij een bedrijf dat een oplossing lijkt te hebben voor die delen waar te weinig water is. Het Hongaarse bedrijf Water and Soil ontwikkelde de Water Retainer: een product dat water vasthoudt in de bodem, waardoor er minder verdamping plaatsvindt en zowel de oogst als kwaliteit van diverse gewassen verbetert. Met Ferry Szovan en Ruud van der Vliet is hij nu aan de slag om het bedrijf en deze biologisch afbreekbare toepassing bij potentiële investeerders onder de aandacht te brengen. “De oplossing is te sterk om te laten schieten.”

Water retainer
Of je het handmatig of machinaal sprayt of zelfs in het irrigatiewater oplost maakt niet uit – de werking is hetzelfde: de grond die behandeld wordt met het Water Retention product van Water and Soil is in staat meer water vast te houden dan onbehandelde grond, doordat het water als het ware minder verdampt. “Daardoor werkt het tweeledig”, vertelt Ferry. “Enerzijds wordt irrigatie- of regenwater langer vastgehouden in de grond, en kan het dus niet wegzakken. Anderzijds wordt verdamping ook aan de bovenzijde tegengegaan, doordat water dat uit de grond zou verdampen, ook door het product vastgehouden wordt. Er is dus meer water beschikbaar voor de planten, en dat over een langere periode.”

Testen van de Hongaarse ontwikkelaars achter Water and Soil tonen een tot 25% hogere opbrengst en een watergebruik dat wel tot 50% lager uitvalt. “Daarbij is het niet alleen biologisch afbreekbaar, maar ook erkend en aangeboden door de FAO voor gebruik in waterschaarse regio's en kan volgens de EU-regelgeving in de biologische teelt worden gebruikt”, vervolgt Rob. “Het vloeibare concentraat wordt verdund met water en is na 3 tot 4 maanden volledig afgebroken. In de grond is geen residu te vinden en de producten zijn ook vrij van chemie.”

Rob en Ferry combineren hun achtergrond in de financiële en voedingssector bij hun enthousiasme voor dit product. Ruud van der Vliet voegt zijn kennis van de agrosector toe aan het consultancy team. “In Australië is de zaaiwijdte van gewassen verdubbeld omdat er te weinig water is, maar ook dichterbij is dit relevant. Watertekort is ook binnen Europa al een groot probleem. In Spanje bijvoorbeeld, of voor de tomatentelers voor de verwerkende industrie in Italië, maar ook zo dichtbij als Duitsland, waar telers gedwongen worden hun bedrijfsvoering aan te passen aan de verminderde beschikbaarheid van water, door bijvoorbeeld hun akkerbouwbedrijf om te bouwen naar zonnepanelen.”

“Landbouw en voeding is te belangrijk om verloren te laten gaan”, vervolgt Rob. “We zien wereldwijd potentie, in en buiten de agricultuur: grasvelden, amandelbomen, dadels, kokospalmen. Maar ook sla, akkerbouw en granen. Testen in olijven zorgen voor een verhoogde productie van maar liefst 400 liter extra olijfolie per hectare. Hetgeen neerkomt op een 25% hogere oogst.”

Voor het team is het duidelijk – dit product verdient een breder podium. En daar zijn ze nu hard aan het trekken. “De techniek is uitontwikkeld en bewezen, de onderzoeken zijn gedaan en de relevantie is duidelijk. De eerste redelijk grote order is binnen; maar wat nodig is om dit bedrijf tot een hoger niveau te krijgen is een investeerder met kennis van de sector en de wens om bij te dragen aan een duurzame oplossing voor land- en tuinbouw.”

Voor meer informatie:
Water and Soil
Rob van der Meer (e-mail)
Ferry Szovan (e-mail)
Ruud van der Vliet (e-mail)
https://waterandsoil.eu/