Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
vanaf 1 oktober 2023

Rapportageverplichting voor meststoffenindustrie

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de nieuwe regelgeving die van invloed zal zijn op de meststoffenindustrie. Dat stelt Robert Hardy, advocaat bij Greenberg Traurig. Het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) is officieel in werking getreden op 17 mei 2023. Dit mechanisme is gericht op het verminderen van koolstofuitstoot door het invoeren van een koolstofbelasting op bepaalde goederen die de Europese Unie binnenkomen.

Wat betekent dit voor de meststoffenindustrie? Het CBAM zal vanaf 1 oktober 2023 in een overgangsfase van toepassing zijn en vanaf 1 januari 2026 volledig van kracht zijn. Het zal in eerste instantie van invloed zijn op de invoer van goederen zoals meststoffen (inclusief ammoniak), cement, elektriciteit, gietijzer, ijzer en staal en aluminium. Hoewel de lijst op dit moment nog beperkt is, wordt verwacht dat het toepassingsgebied in de toekomst zal worden uitgebreid.


Robert Hardy

Rapportageverplichting
Een belangrijk aspect van het CBAM is de rapportageverplichting. Vanaf 1 oktober 2023 moeten bedrijven rapporteren over hun ingebedde emissies. Dit betekent dat bedrijven in de meststoffenindustrie de verantwoordelijkheid hebben om de emissies in hun productieprocessen nauwkeurig te meten en te rapporteren. Het niet voldoen aan deze rapportageverplichting kan leiden tot boetes variërend van € 10 tot € 50 per ton niet-gerapporteerde emissies.

Voor EU-bedrijven en niet-EU-bedrijven die goederen importeren die onder het CBAM vallen, is het vanaf 1 januari 2026 verplicht om CBAM-certificaten te kopen. Deze certificaten zijn gebaseerd op de wekelijkse gemiddelde veilingprijs van EU ETS-rechten en worden uitgedrukt in euro's per ton uitgestoten kooldioxide. Het is echter mogelijk om het bedrag van de koolstofprijs die al is betaald tijdens de productie in mindering te brengen op de eindfactuur, mits er geverifieerde informatie van de producent beschikbaar is.

Financiële gevolgen
Het CBAM zal naar verwachting aanzienlijke financiële gevolgen hebben voor de meststoffenindustrie. Tegen 2030 kunnen EU-importeurs geconfronteerd worden met extra kosten van ongeveer € 2 miljard per jaar, met name wanneer de koolstofprijs in de EU naar verwachting stijgt naar meer dan € 100 per ton. Dit kan resulteren in een prijsstijging van meer dan 30% voor geïmporteerd ijzer en staal uit landen zoals India tegen 2032.

Om aan de rapportageverplichting te voldoen en de impact van het CBAM te minimaliseren, is het essentieel dat bedrijven in de meststoffenindustrie actie ondernemen en voorbereidingen treffen.

Hier zijn enkele belangrijke stappen die men kan nemen:

  • Beoordeel de bestaande overeenkomsten: Neem de tijd om de overeenkomsten met leveranciers te evalueren en te herzien. Zorg ervoor dat men alle relevante CBAM-gerelateerde informatie verkrijgt, zoals de emissiegegevens van de geïmporteerde goederen.
  • Overdracht van rapportageverplichting: Overweeg om de rapportageverplichting contractueel over te dragen aan het transportbedrijf of een andere indirecte douanevertegenwoordiger. Dit kan helpen bij het vereenvoudigen van het rapportageproces en het verminderen van uw administratieve lasten.
  • Risicoafdekking: Neem de nodige stappen om mogelijke risico's met betrekking tot het niet tijdig of onjuist rapporteren aan te pakken. Dit kan onder meer het opstellen van contractuele bepalingen omvatten die de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid duidelijk definiëren.
  • Toegang tot het CBAM-register/portaal: Zorg ervoor dat men toegang heeft tot het CBAM-register/portaal, waar men de benodigde gegevens kan indienen en de rapportages kan voltooien. Raadpleeg de relevante autoriteiten of informatiebronnen voor instructies over hoe men toegang kan krijgen tot het systeem.
  • Controle en indienen van rapportages: Stel interne processen op om de vereiste kwartaalrapportages te controleren, finaliseren en tijdig in te dienen. Zorg ervoor dat de emissiegegevens nauwkeurig en volledig zijn, om boetes en mogelijke sancties te voorkomen.
  • Implementeer CBAM-compliance in de bedrijfsprocessen: Werk samen met het team om bedrijfsprocessen te creëren en te implementeren die voldoen aan de CBAM-voorschriften. Dit omvat het monitoren van emissies, het implementeren van maatregelen om de koolstofuitstoot te verminderen en het bijhouden van relevante gegevens voor rapportagedoeleinden.

Het CBAM brengt ongetwijfeld uitdagingen voor de meststoffenindustrie. Het is echter essentieel om proactief te zijn en nu actie te ondernemen om aan de rapportageverplichting te voldoen en de financiële gevolgen te beperken. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en richtlijnen met betrekking tot het CBAM, en raadpleeg indien nodig gespecialiseerde adviseurs om de specifieke situatie te bespreken.

Voor meer informatie:
GreenbergTraurig
Beethovenstraat 545
1083 HK Amsterdam
T: +31 203017300
[email protected]
https://www.gtlaw.com/

Publicatiedatum: