Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Krachtenbundeling voor boxenwaslijn kuubskisten

De twee familiebedrijven VHM en Limex bundelen hun krachten en gaan samenwerken aan de realisatie van een boxenwaslijn voor kuubskisten.

VHM is gespecialiseerd in de automatisering van kuubskist-, bin- en bigbaglogistiek rondom verwerkingsprocessen. Rik van Hees, eigenaar van VHM, licht toe: "Wij richten ons niet op de producten zelf, maar zijn in staat om boxen te vullen, legen, draaien, transporteren en nog veel meer. Limex is juist weer gespecialiseerd in het wassen en desinfecteren van boxen. Die twee specialismen zijn nu samengekomen in een mooi project."

Samen op één lijn met de boxenwaslijn
Limex en VHM kennen elkaar al een tijd. Een gezamenlijk project was er echter nog niet van gekomen. Toen bij Limex een aanvraag binnenkwam van een grote zaadveredelaar in het Westland werden krachten gebundeld. Het betrof een aanvraag waar boxen volledig automatisch moeten worden gewassen, gedesinfecteerd met schuim, gestapeld en gebufferd.

De klant ziet echter één lijn, met Limex als aanspreekpunt. “Een one-stop shop, waarmee we de klant ontzorgen,” vertelt Joep Janssen, eigenaar van Limex. “Zo heeft de klant één aanspreekpunt voor al hun lijnen.” Maar achter de schermen wordt het vernuft van de twee bedrijven mooi gecombineerd.

De teams van VHM Machinery en Limex samen aan tafel

Boxen wassen, inschuimen en boxen handelen
De twee specialisten bouwen voor dit gezamenlijke project aan één lijn, waarbij Limex een boxenwasser en een schuim- ontsmettingsunit levert, en VHM de logistieke automatisering eromheen verzorgt. Het veredelingsbedrijf dat de aanvraag deed, werkt met het schuim desinfectiemiddel Menno Florades, om de bigboxen na het wassen goed te ontsmetten.

Limex heeft speciale schuimapparatuur ontwikkeld voor dit specifieke middel dus de keuze voor het machinebedrijf was snel gemaakt. Schuimend desinfectiemiddel blijft langer aanwezig op het oppervalk van de box waardoor het desinfectieproces langere tijd doorwerkt.

De klant heeft in dit project nadrukkelijk verzocht om wassen, schuimen en automatisering te integreren. Enerzijds om arbeidskosten te besparen - een belangrijke overweging gezien de huidige schaarste op de arbeidsmarkt - en anderzijds om het stapelen van de boxen, die zo'n 30 kg wegen, ergonomischer te maken. Daarnaast minimaliseert automatisering het risico op kruisbesmetting, aangezien minder menselijke handelingen tijdens het proces plaatsvinden.

Die automatisering is waar VHM om de hoek komt kijken. VHM verzorgt eerst het invoeren en overzetten. De door de Limex-machines gewassen en in geschuimde boxen worden achteraan de lijn gebufferd door het VHM-deel van de verwerkingslijn, in 14 stapels van 3. Zo staat er snel een vrachtwagenlading klaar om te worden ingeladen, in plaats van dat de boxen handmatig één voor één moeten worden gestapeld.


De boxenwaslijn in 3D

Door de expertise van Limex en VHM te combineren in een geautomatiseerde waslijn, ontstaat nog een voordeel voor de klant. Die weet nu namelijk zeker dat de boxen elke keer op exact dezelfde wijze worden gewassen. Zeker in een tijd waarin virussen, waaronder ToBRFV en CGMMV de sector teisteren, is het belangrijk te kunnen vertrouwen op die consistentie.

Passen en meten
De samenwerking tijdens het hele proces was uitstekend, vertelt Joep. “Tijdens het ontwerp van de lijn moest rekening worden gehouden met de beperkte beschikbare ruimte. Door de lay-out slim en praktisch in elkaar te puzzelen past het in de beschikbare ruimte. VHM bleek een uiterst flexibele partner. Zowel Limex als VHM heeft aanpassingen gedaan om aan de wens van de eindklant te voldoen, maar door de goede samenwerking staat er straks één solide lijn.”


Bovenaanzicht van de lijn

Samenwerking verder uitbouwen
Het goede contact tussen Limex en VHM zal niet beperkt blijven tot dit project. Er zitten al meerdere projecten in de pijplijn voor de twee machinebouwers. “VHM richt zich meer op de vollegrond, wij op de plantenkwekers en verwerking van geoogste groenten en fruit,” zegt Joep. “Met VHM hebben we nu een prima partner voor de toekomst, en samen willen we de hygiëne in de tuinbouwlogistiek naar een nog hoger niveau tillen, door onze was- en schuimtechnieken te combineren met de automatiseringsexpertise van VHM.”

Het mes snijdt aan twee kanten, beaamt Rik. “Limex en VHM zijn actief in verschillende sectoren, met verschillende machines. Met deze samenwerking komen die verschillende markten samen. Wij tillen dankzij de expertise van Limex de hygiëne van onze lijnen naar een hoger niveau, en Limex heeft nu toegang tot automatisering. Er is echt sprake van twee specialisten die elkaar hebben gevonden.”

Het betreft een veelbelovende samenwerking die zich zal voortzetten, zowel binnen als buiten Nederland, laten de partijen weten. “Met VHM samen, richten we onze pijlen op internationale samenwerking in AGF- en tuinbouwsector, met name in Europa en Noord-Amerika, gebieden waar we allebei al een sterke marktpositie hebben,” besluit Joep.


Het mes snijdt aan twee kanten voor de twee bedrijven, die hun samenwerking vieren met een stuk Limburgse vlaai uit de thuisprovincie van Limex.

Voor meer informatie:
Limex
Industrieterrein 120
5981 NC Panningen
Tel: +31 (0)773074412
sales@limex.nl
www.limex.nl

VHM Machinery
Oogstveld 12
8307 DV Ens
Tel: +31 (0)527 225 000
info@vhm-machinery.nl
www.vhm-machinery.nl

Publicatiedatum: