Uienstudieclub Haarlemmermeer verkent uienteelt Oostenrijk, Slowakije en Tsjechië

Het jaar 2023 bracht een welkome verandering voor de uienstudieclub Haarlemmermeer, die na een periode zonder buitenlandse excursies, traditiegetrouw weer op pad ging. Deze keer werd veredelaar Takii, een streekgenoot van de studieclub, benaderd om de excursie te begeleiden. Ongeveer 30 uientelers uit Flevoland, Noord-Holland en Zeeland meldden zich aan om deel te nemen aan een boeiende studiereis naar teeltgebieden in Centraal-Europa, zo meldt Takii.

Voor Takii een eer om de Nederlandse uientelers te laten zien waar de kracht van het Takii-assortiment ligt, namelijk de winterzaaiuien en vroege langedag uien. Met Bratislava als uitvalsbasis bezocht de groep in drie landen, Oostenrijk, Slowakije en Tsjechië, telkens twee uientelers om te zien hoe daar de uienteelt in de praktijk wordt gebracht.

"In tegenstelling tot Nederland ligt de focus bij de bezochte uientelers vaak op het jaarrond leveren aan de lokale markt. De primeurteelt van overwinteringsuien en vroege langedag uien beslaat daar een relatief groter deel van het areaal dan in Nederland. Een opvallend verschil is ook dat de afzet bij vooral de grotere telers vaak zelf wordt georganiseerd. Sorteren en verpakken maken vaak deel uit van de bedrijfsvoering in deze regio’s."

Een bijzonder bezoek vond plaats bij het bedrijf Agro Macaj van de familie Macaj in Slowakije. Dit landbouwbedrijf beslaat meer dan 10.000 hectare, waarvan 700 hectare is gewijd aan uienteelt. Met 120 tractorchauffeurs, 200 inpakmedewerkers en 300 seizoensmedewerkers wordt hier hard gewerkt. Takii is trots om de belangrijkste zaadleverancier te zijn van het vroege areaal uien voor Agro Macaj.

"Water is essentieel in deze teeltgebieden. Alle telers maken gebruik van centerpivots, haspels of druppelirrigatie om hun groenteproductie van water te voorzien. In deze regio’s worden al meer dan twee decennia lang met succes gebruik gemaakt van druppelirrigatie."

"Hoewel de uienteelt de passie van iedereen was, was er ook zeker interesse in andere gewassen. Er werden veel vragen gesteld op een perceel open veld paprika, en er werd ook een graszodenbedrijf bezocht."

Tijdens de reis was er ook ruimte voor ontspanning. 's Avonds werd Bratislava verkend en was iedereen het er unaniem over eens dat Tsjechisch bier zeker de moeite waard is.

Voor meer informatie:
Chris Matthijsse
Takii Europe
Hoofdweg 19
1424 PC De Kwakel
cma@takii.eu
www.takii.eu


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.