Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Prijs en kwaliteit van Oezbeekse uien in Letse supermarkt

Volgens analisten van EastFruit heeft Oezbekistan na de opheffing van het exportverbod op uien tot eind juni al meer dan 3,3 duizend ton uien naar de Letse markt geƫxporteerd. Oezbeekse uien worden in een supermarkt in Riga verkocht voor 1,29 euro per kg, wat overeenkomt met 16.689 Oezbeekse soms. In Oezbekistan is de groothandelsprijs voor uien nu stabiel en bedraagt ongeveer 2.500 soms, wat overeenkomt met 0,19 euro per kg. Met andere woorden, de kleinhandelsprijs van een Oezbeekse ui wordt meer dan zes keer hoger vanaf het moment dat de ui in Oezbekistan wordt verkocht tot het moment dat de ui in de schappen van een Letse supermarkt ligt.

EastFruit nam foto's van Oezbeekse uien in een van de supermarkten. Daarop is te zien dat de kwaliteit van dit product erg laag is: het is niet goed gesorteerd met grote en kleine kalibers door elkaar en de uien vertonen ook veel beschadigingen. Toch is er nog steeds vraag naar dergelijke producten omdat de prijzen voor uien van hoge kwaliteit uit Nederland aanzienlijk hoger liggen.

De Oezbeekse ui moet een enorme afstand afleggen - ongeveer 4.000 kilometer - om in de schappen van de supermarkten in Letland te belanden. Gezien de hoge transportkosten worden uien meestal ongekoeld vervoerd, wat een negatieve invloed heeft op de kwaliteit. Maar de kosten voor koeltransport zijn te hoog om te kunnen concurreren met producten uit de EU-landen.

In 2023 brak de export van uien uit Oezbekistan alle records, deels vanwege het tekort aan deze groenten in verschillende regio's wereldwijd, waaronder Europa.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: