Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Droogtestress bij aardappelen en uien kan men deels zelf bijsturen"

Het groeiseizoen tot op heden kenmerkt zich door één van de langste perioden zonder neerslag ooit. Zeker op percelen waar de irrigatiemogelijkheden beperkt of zelfs onmogelijk zijn, is er steeds meer sprake van droogtestress in de gewassen, zo schrijft PlantoSys. Vooral aardappelen en uien op de lichtere gronden hebben hier last van. Om deze stress zo goed en zo lang mogelijk vóór te blijven, is het advies van hen wekelijks silicium toe te dienen. Silicium is de basiscomponent van SilicaPower.

Silicium zorgt voor een fysieke versterking van de celwanden en de opperhuid van het blad. De transpiratie van bladeren wordt gereguleerd door de huidmondjes en de cuticula (een waslaagje bovenop de opperhuid van het blad dat het blad beschermt tegen uitdrogen). Silicium kan een soort dubbellaag met deze cuticula creëren, waardoor de transpiratiesnelheid van het gewas afneemt en daarmee de droogtestress. Onderzoek heeft uitgewezen dat de watergebruiksefficiëntie toeneemt naarmate het siliciumgehalte stijgt; cruciaal onder omstandigheden waarin vocht beperkt beschikbaar is. Daarnaast zorgt silicium voor een betere verdeling van de bouwstenen calcium en magnesium door het gewas.

"Omdat op veel gronden de hoeveelheid opneembaar silicium onvoldoende is, is ons advies aardappelen en uien vanaf nu tot aan de oogst elke 7-10 dagen aanvullend silicium te geven door ons product SilicaPower toe te passen. Hiermee wordt het gewas niet alleen weerbaarder voor droogtestress, ook oogst men straks een product met een hardere schil/huid die minder gevoelig is voor bijvoorbeeld oogstbeschadigingen."

"Is er op dit moment al sprake van 'zorgwekkende' droogtestress, dan moet men overwegen om ook aanvullend SalicylPuur in te zetten. De wilgenbastextract in dit product verbetert het wortelstelsel en zorgt daarmee voor extra herstellend vermogen van het gewas."

Wekelijks spuiten over het gewas
"Zowel SilicaPower als SalicylPuur kunnen het best worden gespoten over het gewas. Voor SilicaPower volstaat een dosering van 0,5 l/ha/week en voor SalicylPuur van 1 l/ha/week. Beide producten kunnen worden toegevoegd aan bijvoorbeeld de Phytophthora- of virusbespuiting in aardappelen of de meeldauwbespuiting in uien; dit beperkt het aantal keren door het gewas rijden tot een minimum. De vervolgbespuitingen zijn met een interval van telkens 7-10 dagen.

De grote plus van SilicaPower is dat het pH-neutraal is en geen andere EC-zouten bevat. Daarmee is het de meest zuivere silicium-biostimulant in de markt en wordt de EC van de spuitmix niet verhoogd."

Stressverlagend en tot 5% opbrengstverhoging
"SilicaPower helpt een gewas tijdens de teelt letterlijk sterker te maken en te beschermen tegen abiotische stressomstandigheden zoals droogte. Het product stimuleert de wortelontwikkeling, verstevigt de celwanden en versterkt de opperhuid van het loof. Het gewas is beter in staat water en voedingsstoffen op te nemen; nieuwgevormde aardappelknollen verdrogen minder snel vanwege het regulerende effect van silicium op de celspanning.

Ook het productievermogen krijgt met SilicaPower een boost. Onafhankelijk onderzoek door onder andere Wageningen UR in pootaardappelen laat significante opbrengstverhogingen tot 5% zien. Het aantal knollen per hectare neemt toe en er is sprake van een betere maatsortering; significante toename van het aantal knollen in onder meer de maten 40-50 mm en 50-60 mm. Door de hardere schil zijn er ook minder bewaarverliezen."

Voor meer informatie:
Jesse Jochems
PlantoSys Nederland
Aalsvoort 105
7241 MB Lochem
+31 (0)6 51 54 07 36
www.plantosys.com

Publicatiedatum: