Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

KNMI werkt aan nieuwe klimaatscenario’s

In oktober brengt het KNMI nieuwe nationale klimaatscenario’s voor Nederland uit. Daarin worden de gevolgen van klimaatverandering op het weer in Nederland beschreven. Er zijn scenario’s gemaakt voor een wereld met hoge broeikasgasuitstoot, maar ook scenario’s voor een wereld met lage broeikasgasuitstoot. Zo is te zien welk effect het beperken van de uitstoot van broeikasgassen heeft op weersveranderingen in Nederland.

De effecten van klimaatverandering op lokaal weer, de natuur en het leven van mensen hangt af van hoe groot de wereldwijde temperatuurstijging is. Bij minder temperatuurstijging zullen de veranderingen kleiner zijn, en daardoor zijn ook de negatieve gevolgen kleiner. Dat is ook de reden van alle maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

Hoe het weer verandert door klimaatverandering is op iedere plek op aarde anders. Dat komt bijvoorbeeld doordat plekken dichter of verder van de evenaar af liggen, doordat bodem en planten niet overal hetzelfde zijn, en doordat weerssystemen verschillen. Wat wel bijna overal hetzelfde is, is dat de veranderingen groter zijn wanneer de klimaatverandering groter is.

Veranderingen in het weer zijn kleiner in een wereld met 1,5 graden temperatuurstijging dan in een wereld met 3 of 4 graden temperatuurstijging. Zo is bijvoorbeeld de opwarming van de warmste dag van het jaar in West-Europa ongeveer dubbel zo groot in een wereld die 3 graden is opgewarmd dan in een wereld die 1,5 graden is opgewarmd.

Hetzelfde geldt voor veranderingen in bodemvocht, wat iets zegt over droogte-gevoeligheid, en voor de verandering in extreme neerslag. Op de meeste plekken op aarde, en voor de meeste weervariabelen, geldt: hoe groter de wereldwijde klimaatverandering, des te groter de regionale en lokale effecten.

Een kleinere klimaatverandering geeft minder grote risico’s voor mens en natuur. Er is bijvoorbeeld uitgezocht dat het risico op sterfte als gevolg van hitte en vochtigheid aanzienlijk kleiner is bij 2 graden klimaatverandering dan bij 5 graden klimaatverandering. Ook de negatieve gevolgen voor voedselproductie, voor de visserij, en zelfs het uitsterven van diersoorten, zijn kleiner in een wereld met minder klimaatverandering.

Bron: KNMI

Publicatiedatum: