Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kabinet: Etiketteringsplicht alleen voor uitgangsmateriaal bij verruiming EU-regels veredeling

De Europese Commissie wil veredelaars meer ruimte geven voor het gebruik van nieuwe genomische technieken. Dat bleek begin juli uit een voorstel dat het nodige stof deed opwaaien. Inmiddels is er in zowel Europees als Nederlands verband over gesproken. Ook het Nederlandse kabinet deed dat.

Uit een gepubliceerde kabinetsreactie, hier gedeeld door Plantum, blijkt dat het kabinet 'overwegend positief is over het voorstel.' Wel heeft men een aantal aandachtspunten. Zo wil men 'heldere gelijkwaardigheidscriteria en duidelijke definities om het onderscheid tussen planten die wel en planten die niet vergelijkbaar zijn met conventioneel veredelde planten te kunnen maken en zo onduidelijkheden in de uitvoering voorkomen.'

Etikettering
Het kabinet is het met het Europese voorstel eens om categorie 1 NGT-planten en hun producten niet te etiketteren voor de eindconsument.

De Europese Commissie (EC) stelt twee categorieën voor om NGT-toepassingen van elkaar te scheiden. NGT-planten die ook van nature of door conventionele veredeling ontwikkeld zouden kunnen worden (‘categorie 1 NGT-planten’) worden onderworpen aan een verificatieprocedure, op basis van in het voorstel gestelde criteria. Voor alle overige NGT-planten (‘categorie 2 NGT-planten’) blijven de eisen van de huidige GMO-wetgeving gelden. Ze worden onderworpen aan een risicobeoordeling en autorisatie voordat ze op de markt kunnen worden gebracht.

De Commissie beschrijft in het voorstel dat categorie 1 NGT-planten vergelijkbaar zijn met planten afkomstig van conventionele veredeling en natuur, daarom is de ggo-regelgeving niet van toepassing en is er dus geen etiketteringsplicht. Wel wil het kabinet verplichte etikettering van uitgangsmateriaal als categorie 1 NGT, zodat 'het duidelijk is voor gebruikers met welk materiaal zij werken.'

Het kabinet vindt dat het professionele en particuliere gebruikers vrij moet staan om NGT-uitgangsmateriaal wel of niet te gebruiken. Daarom steunt het kabinet de in het voorstel beschreven maatregelen om categorie 1 NGT-planten met relevante informatie te publiceren in een openbare database.

Patenteerbaarheid
Een aantal lidstaten maakt zich zorgen over de patenteerbaarheid van planteigenschappen. De Commissie beloofde hier naar te gaan kijken en hier op een later moment op terug te komen. Het kabinet wil dat hier meer haast mee wordt gemaakt. Er wordt een studie uitgevoerd naar intellectueel eigendom, maar de resultaten zouden er pas in 2026 zijn. Dat vindt het kabinet te laat.

Lees hier de hele kabinetsreactie. Een debat hierover volgt nog in de Tweede Kamer.