Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NEPG waarschuwt voor phytophthora in aardappeloogst

In de meest recente update van North-western European Potato Growers (NEPG), uitgebracht op 11 september, wijzen de initiële opbrengstschattingen op een terugkeer naar meerjarige gemiddelden. De EU-Commissie heeft de opbrengstschattingen sinds de augustusupdate met 1% bijgesteld naar 34,7 ton/ha, wat 2% boven het vijfjarig gemiddelde ligt, maar 2% lager is dan de oogst van 2022/23. NEPG schat dat de oogst ongeveer 23 miljoen ton zal bedragen, wat een toename van 1,3 miljoen ton betekent in vergelijking met 2022 en nauw aansluit bij de cijfers van 2021, dit vanwege de toegenomen beplante arealen die met 2,5% zijn gestegen in NEPG-landen.

Er zijn echter zorgen over de aanzienlijke impact van phytophthora op de oogst van dit jaar. NEPG heeft telers gewaarschuwd en hen dringend verzocht de situatie in hun velden te beoordelen en communicatie met kopers te vestigen om de uitdagingen van phytophthora aan te pakken en te beperken. In augustus was er een stijging in de opbrengsten, maar ook verhoogde niveaus van phytophthora. Met name bepaalde rassen, zoals Fontane en Challenger, die doorgaans later in het seizoen worden gepoot, kunnen belemmeringen ondervinden om hun volledige groeipotentieel te bereiken, tenzij ze tot half oktober in de grond blijven.

Er wordt verwacht dat de vraag in de komende maanden zal toenemen. Regio's in Zuid-Europa en Polen hebben te maken gehad met oogsttekorten. Dit heeft de concurrentie tussen kopers die strijden om aardappelvoorraden vergroot, en de export is al begonnen. De Mintec Benchmark Prijzen voor Nederlandse industrieaardappelen [Mintec Code: PO29] werden beoordeeld op €14,75/100 kg op 19 september, een daling van 37% op jaarbasis nadat de verlate oogst beschikbaar kwam en het nieuws van een grotere oogst dan vorig jaar bekend werd.

Voor meer informatie: www.mintecglobal.com

Publicatiedatum: