Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Kabinet kiest terecht voor een genuanceerd glyfosaat-standpunt"

In een brief aan de Tweede Kamer liet minister Adema van LNV weten dat Nederland zich in de EU zal onthouden bij de stemming over hernieuwde toelating van glyfosaat. LTO vindt dat het Nederlandse kabinet met dit standpunt recht doet aan de complexe en genuanceerde situatie die op dit moment aan de orde is, zo melden ze.

"Terecht verwijst de minister in zijn brief naar het belang van onafhankelijke, wetenschappelijke toetsing door daartoe bevoegde instanties: EFSA en het Ctgb – en de hoge kwaliteitsstandaard die deze instituties hanteren. En terecht refereert Adema aan de bevindingen van EFSA, gebaseerd op de meest actuele stand van de wetenschap en beoordeling van 2400 wetenschappelijke studies, waarvan ca. 800 uit onafhankelijke wetenschappelijke literatuur. Hieruit blijkt dat er geen kritieke zorgpunten voortkomen uit de herbeoordeling van glyfosaat. Glyfosaat wordt niet geclassificeerd als kankerverwekkend, mutageen, reprotoxisch of hormoonverstorend. Evenmin zijn onaanvaardbare risico’s voor mensen geconstateerd, ook niet op neurotoxisch gebied. Er is door EFSA vastgesteld dat er veilig gebruik in Europa mogelijk is."

Tegelijkertijd wijst de minister ook op nieuwe, wetenschappelijke zorgen over glyfosaat en gevolgen voor de gezondheid (waaronder die van de agrarische ondernemers zelf). Hoewel er geen bewijs is voor een causaal verband tussen glyfosaat en Parkinson zijn in enkele, recente studies wel associaties tussen glyfosaat en Parkinson aangetroffen.

Balancerend tussen deze beide sporen zal Nederland zich in de EU onthouden van stemming over hernieuwde toelating van glyfosaat. Én heeft de minister het RIVM opdracht gegeven voor aanvullend onderzoek naar de relatie tussen glyfosaat en neurotoxologische ziektes als Parkinson.

"Deze opstelling van het kabinet sluit aan op het standpunt van LTO zoals we dit recent uitgebreid hebben toegelicht. LTO is van mening dat, wanneer middelen naar the best available knowledge als veilig beoordeeld worden, deze middelen ook in de Nederlandse landbouwpraktijk ingezet moeten kunnen worden. Tegelijkertijd maken wij ons ook zorgen over nieuwe signalen dat (een mix van) gewasbeschermingsmiddelen mogelijk het risico op neurologische aandoeningen als Parkinson kan vergroten. Ook wij roepen op om hier zorgvuldig onderzoek naar uit te voeren. En als blijkt dat middelen bij verantwoord gebruik (neurologische) risico’s opleveren, dan zijn ook wij van mening dat deze middelen uit de markt gehaald moeten worden. Omwille van de gezondheid van burgers en omwonenden, maar óók omwille van de gezondheid van onze eigen voedselproducenten."

Bron: LTO Nederland

Publicatiedatum: