Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aardappelgroothandelaar Andreas Kopf over het aardappelseizoen in de regio Freiburg

"Slechtste aardappeloogst in 20 jaar"

Het inschuren van de Duitse uien van dit jaar nadert zijn einde en ook de belangrijkste aardappeloogst is voltooid in de regio Freiburg. "We waren erg tevreden met de vroege aardappeloogst dit jaar. Met de bewaar-aardappelen hadden we echter enorme problemen met bederf en rot, waardoor we een aanzienlijk deel van de voorraad moesten verplaatsen. Over alle variëteiten heen zou ik zelfs de bewaar-aardappeloogst van dit jaar als de slechtste in 20 jaar omschrijven", zegt Andreas Kopf van het bedrijf dat is gevestigd in Bad Krozingen.

Ondertussen verloopt de verkoop relatief snel, zegt Kopf, die als dienstverlener regionale voedselverkoopkantoren en groothandelaren bevoorraadt. Het huidige hoge prijsniveau voor bewaaraardappelen is momenteel gerechtvaardigd. "Ik zou de vraag naar regionale aardappelen als vrij goed classificeren. In week 40 was de vraag zelfs iets hoger, vooral in de discountsector. Door de kwaliteitsproblemen en andere problemen is binnenlandse afzet momenteel bijna onmogelijk."


Geschilde uien

"Markt niet zwakker dan in een goedkoop jaar"
Met in totaal ongeveer 40 hectare is de regio Freiburg relatief klein als het gaat om de teelt van uien. Kopf: "De opslag is nu bijna voltooid en de kwaliteit varieert van zeer goed tot behoorlijk uitdagend. Het lijkt erop dat de gele uien qua kwaliteit iets beter zijn dan de rode, hoewel we dit pas echt achteraf kunnen analyseren." Hij wijst op de negatieve trend die gaande is in de regionale uienteelt. "In tegenstelling tot de ontwikkelingen in het Rijnland en West-Nedersaksen, wordt de uienteelt in onze regio minder belangrijk. Veel telers zijn in de afgelopen jaren gestopt met het telen van deze gewassen."

Volgens Kopf is het verkoopjaar 2023 over het algemeen redelijk goed begonnen. "In het voorjaar waren we bang dat de terughoudendheid om te kopen dit jaar ook invloed zou hebben op de markt. Klanten lijken echter steeds meer de hogere prijzen te accepteren. Naar mijn mening is de markt nu niet zwakker dan in een goedkoop jaar, integendeel."


Blik op een aardappelveld in de omgeving van Freiburg

Opkomst van convenienceproducten
Om in de toekomst op de markt te blijven, waagde Kopf zich twaalf jaar geleden in de verwerking. Deze tak van het bedrijf, Markgräfler Kartoffelverarbeitungs GmbH genaamd, vestigde zich snel in de daaropvolgende jaren. "Het tekort aan personeel in de horeca en gemeenschappelijke cateringsector drijft de vraag naar bijbehorende convenienceproducten op. Daarom hebben we in de afgelopen jaren gestaag zowel onze capaciteiten als het productassortiment uitgebreid. Naast aardappelen, uien en groenten bieden we nu ook een breed scala aan fruitproducten aan. Bij de inkoop besteden we bijzondere aandacht aan de regionale herkomst van onze grondstoffen."

De differentiatie van het productassortiment en naadloze service zijn cruciaal. "Je kunt punten scoren in dit segment met speciale snitten en klantspecifieke items. We leveren ook rechtstreeks aan veel van onze klanten. Onze klanten bevinden zich binnen een straal van 80 km, maar onze focus ligt duidelijk op de directe omgeving," besluit Kopf.

Voor meer informatie:
Andreas Kopf
Ernst Kopf GmbH & Co KG
Lager: Im Unteren Stollen 11
79189 Bad Krozingen, Duitsland
Tel. +49 (0)76 33 12 83 1
[email protected]
www.kopf-landhandel.de
www.dermarkgraefler.de

Publicatiedatum: