Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim Waterman, Waterman Onions:

"Uienprijs hoger dan vorig jaar deze tijd, maar niet iedereen lijkt zich dat te realiseren"

Tholen - Waterman Onions sloot dit weekend haar 25-jarig jubileum af met een feest voor personeel, vrienden en familie. "We hebben zodoende een heel jaar feest gevierd", lacht Wim Waterman.

De uiensector heeft nog meer mijlpalen te vieren, want de uienprijs ligt voor de tijd van het jaar nog altijd op recordhoogte. "Het sentiment is wat anders, omdat we van nog hogere prijzen afkomen, maar de prijs is nog altijd hoger dan vorig jaar rond deze tijd. Dat weet iedereen wel, maar realiseert niet iedereen zich, waardoor het sentiment in de markt nu weleens lijkt of de uien goedkoop zijn."

"De rode uien zijn helemaal duur, wel is daar de maatverdeling lastiger van dan bij geel. De grove rode uien kun je prima kwijt, maar dat is bij de maatsorteringen daaronder lastiger. Die balans is bij de gele uien beter, omdat je de fijne gele uien in feite onbeperkt kwijt kunt. Andere jaren vroegen bestemmingen in Aziƫ zoals Sri Lanka en Bangladesh fijne rode uien, maar die afzet blijft nu wat achter."

"Ondanks de hoge prijzen biedt de markt voldoende perspectief. Wereldwijd gezien is de vraag groter dan het aanbod. Dat blijkt ook wel, want de uien kunnen overal naartoe en nergens zijn er grote overschotten. Braziliƫ heeft momenteel een gaatje, in Afrika staan de kades niet vol en ook naar Oost-Europa gaan er uien. Bovendien hebben producerende landen als India en Egypte hun exportbeperkingen, wat maakt dat de prijs op dit hoge niveau ligt", vervolgt Wim.

"De prijzen van de uien zijn redelijk stabiel, wel zie je dat je nu wat meer druk krijgt van partijen met mindere kwaliteit. Als gevolg van het weer in het groeiseizoen en alle beregening zien we meer interne gebreken en daardoor hebben we als sorteerders meer werk en is het uitlezen uitdagender. Hierdoor blijft iedereen wel lekker bezig, ondanks dat we geen recordexport hebben."

Voor meer informatie:
Wim Waterman
Waterman Onions
Hannie Schaftweg 12
8304 AR Emmeloord
+31 (0)527 617 496
[email protected]
www.waterman-onions.nl