Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sjaak van der Tak stopt als voorzitter van LTO Nederland

Sjaak van der Tak opteert niet voor een tweede benoemingsperiode als voorzitter van LTO Nederland. Bij de afronding van zijn huidige bestuurstermijn, op 31 december aanstaande, legt de 67-jarige Sjaak van der Tak zijn werkzaamheden voor LTO neer.

Van der Tak: “De afgelopen drie jaar heb ik het gewaardeerd om vanuit deze rol van betekenis te zijn voor de Nederlandse landbouw, in binnen- en buitenland. Het was een eer om drie jaar lang een gezicht en een stem te mogen geven aan onze boeren en tuinders. Zo’n opdracht kun je alleen waarmaken als je je daar honderd procent voor inzet. Maar daardoor legde het ook een groot beslag, op mezelf en op mijn gezin en familie. Nu ik 67 ben geworden, heb ik het besluit genomen om een stap terug te zetten. Óók vanwege het feit dat er in politiek Den Haag de komende maanden veel zal veranderen. Het is effectiever en wenselijker als een nieuwe voorzitter die verandering vanaf het begin mee kan maken. De agrarische sector houdt mijn warme hart en betrokkenheid, maar vanaf januari niet langer vanuit deze positie.”

Boegbeeld en verbinder
Het bestuur van LTO Nederland kijkt met grote waardering terug op Van der Taks termijn als landelijk voorzitter. Dirk Bruins (voorzitter LTO Noord), Wim Bens (voorzitter ZLTO) en Thijs Rompelberg (voorzitter LLTB) roemen Sjaaks tomeloze inzet als boegbeeld en verbinder. “Sjaak was een voorzitter ván en vóór de LTO-leden. Hij heeft vele tientallen werkbezoeken aan leden gebracht en was altijd bereid om een lokale afdeling te bezoeken om onderwerpen te bespreken als daar vragen over waren”, zegt Bruins.

“De voorbije jaren ging het er vaak heftig aan toe op het agrarische domein. Maar in dat krachtenveld is LTO – met haar zeventien sectoren en verschillende regionale organisaties – altijd als één blok blijven opereren. Dat is in hoge mate te danken aan Sjaaks verbindende kwaliteiten”, voegt Bens daaraan toe.

“Voor boeren en tuinders is het van cruciaal belang dat de agrarische sector, in al zijn verscheidenheid, beschikt over één stevige, breed erkende belangenbehartiger. Die rol is door Sjaaks bijdrage jaren nóg verder versterkt. Sjaak was letterlijk dag en nacht in de weer om de belangen van onze boeren te vertegenwoordigen; in Brussel, Den Haag en op het Mediapark”, aldus Rompelberg.

Vereerd
Van der Tak: “Vanaf dag één heb ik me vereerd gevoeld om me in te mogen zetten voor onze boeren en tuinders. Voor onze producenten van gezond en betaalbaar voedsel, producenten van bomen, bloemen, bollen en vaste planten van topkwaliteit, en de beheerders van ons prachtige Nederlandse landschap. De sector wordt voor een grote transitie geplaatst en de komende jaren zal er veel veranderen. Ik ben er diep van overtuigd dat het in het belang van elke boer en tuinder in Nederland is dat LTO in staat is om op te komen voor onze boeren en tuinders. De voorbije jaren heb ik daar op mijn manier een bijdrage aan geleverd. Ik dank de leden voor het in mij gestelde vertrouwen, de werkorganisaties voor alle inzet en het bestuur voor de collegiale samenwerking. Het was een eer en een genoegen!”

Medio december organiseert het LTO-bestuur een afscheidsreceptie voor Sjaak van der Tak.

Bron: LTO Nederland

Publicatiedatum: