Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Smeren en beschermen: de vele toepassingen van lanoline

Soms biedt de natuur de beste grondstoffen. Neem bijvoorbeeld lanoline, ook wel bekend als wolvet. Het wordt gebruikt in de huidverzorging, maar ook in de agrarische sector kent het veel toepassingen.

Lanoline is de basis in de producten van het merk Prolan. "Het is een fantastisch en veelzijdig natuurproduct dat beschermt, isoleert, reinigt, smeert en conserveert. Het heeft een grote verscheidenheid aan toepassingen in de landbouw, fruitteelt, boomkwekerij, veehouderij, glastuinbouw, akkerbouw enzovoorts als bescherming, smering en reiniging van materialen op zowel mechanisch als elektrisch gebied", vertelt Wim van den Oever. "Zeker in de agrarische branche heeft het voordelen, omdat het niet op oliebasis is, maar op basis van een natuurproduct. Je verwijdert snel onder meer roest en je voorkomt dat kostbare machines gaan roesten.”

De spraycans bevatten geen drijfgas maar perslucht. Deze zijn goed te gebruiken in een HACCP-gecertificeerde omgeving.

Wim vertelt dat Prolan in Nieuw-Zeeland al decennia lang wordt gebruikt en in de Scandinavische landen is het een begrip. "Veel Nederlanders, onder andere agrariërs, hebben dit product gezien in Nieuw-Zeeland, Australië, IJsland, Baltische staten en Scandinavië en nu is Prolan ook beschikbaar in de Benelux." Het assortiment van Prolan bestaat uit vijf producten, ieder met een eigen viscositeit en daardoor geschikt voor veel toepassingen.

Veel toepassingen
De toepassingen zijn legio, Wim noemt een aantal voorbeelden: "Je kunt het inzetten als reiniging en bescherming van materieel zoals tractoren en melkmachines en heftrucks. Maar het wordt ook gebruikt als smeermiddel, reinigingsmiddel, montagepasta of anti-corrosiemiddel in scharnieren, kabels, RVS, voedselopslag, stallen, groentesnijmachines, sorteermachines, laadruimtes, noem maar op. Prolan werkt op alle oppervlaktes, van gietijzer, plaatstaal en RVS tot kunstof en nylon. Zowel boven als onder water. Het spoelt namelijk niet weg en is bestand tegen chemicaliën en water onder hoge druk. Daardoor is het heel geschikt voor gebruik in omgevingen die goed en vaak schoongemaakt moeten worden."

Prolan is uniek met alle certificaten en approvals, en hierdoor zeer geschikt voor bedrijven die te maken hebben met audits en/of NATURA2000 richtlijnen. Het product is tevens voedselveilig gecertificeerd.

Afhankelijk van de temperatuur en vloeibaarheid, kan het worden gespoten, gerold, gekwast of ingewreven. "Prolan wordt in lagen aangebracht en heeft daardoor eventueel een droogtijd. Dat verschilt per viscositeit. Over het algemeen geldt: hoe meer lagen, hoe langer de werking."

Veilig
Wim vertelt dat Prolan, doordat het gebaseerd is op een natuurproduct, niet schadelijk is voor het milieu en de gebruiker. "Monteurs die werken met Prolan zijn zeer tevreden. Naast de uitstekende smerende, reinigende en beschermende eigenschappen bevat het product geen giftige stoffen en is het onderdeel of de ruimte die is behandeld netjes en schoon te benaderen. Dus ideaal als chemicaliënvervanger." Wim is verbaasd dat zelfs snoeiwonden van bomen te behandelen zijn met ProLan als wondafdekmiddel en ook ongedierte zoals muizen en ratten houden niet van ProLan. "Verder is het effectief gebruik van Prolan zeer laag, dus de kostprijs is ook interessant om de keuze te maken voor een milieuvriendelijk, gecertificeerd product."

Voor meer informatie:
Prolan
Wim van den Oever
+31 6 25276990
[email protected]
www.prolan-benelux.com