LTO Multifunctionele Landbouw heeft vanaf 1 januari 2024 een nieuwe voorzitter: Bart Pijnenburg. Bart is eigenaar van tuinderij 'Tuin de Es'.

Wat is jouw achtergrond binnen de multifunctionele landbouw (MFL)?
"Sinds 2012 runnen mijn vrouw Daniella de Winter en ik Tuin de Es in Haaren, in de stedendriehoek Den Bosch, Tilburg, Eindhoven. Naast de teelt van biologische groenten bieden we dagbesteding aan ouderen met dementie en mensen met een psychiatrische aandoening. We hebben een winkel waar we onze groenten verkopen en elke vrijdagochtend sta ik op de boerenmarkt van Den Bosch. Wij ontvangen regelmatig gasten op de tuinderij die we diverse bereidingen van onze groenten laten proeven. Uiteraard vertellen we dan het verhaal over Goed Eten; lekker, gezond en met een lage footprint. Sinds 2022 is Tuin de Es ook demobedrijf Duurzame landbouw. Tussen 2003 en 2013 was ik zelfstandig adviseur plattelandsontwikkeling. Tijdens die periode heb ik kennis mogen maken met vele 'helden' in de Multifunctionele Landbouw. Zij hebben mij geïnspireerd om zelf met multifunctionele activiteiten aan de slag te gaan. Afgelopen jaren was ik bestuurlijk actief in de MFL; als bestuurslid bij de Federatie Landbouw en Zorg en in de Sectorcommissie MFL voor ZLTO."

Bart Pijnenburg

Wat is jouw motivatie als nieuwe voorzitter MFL?
"Het gaat goed met MFL in Nederland. Ik heb veel waardering voor al die boeren en tuinders die naast de productie van voedsel een maatschappelijke taak op zich nemen en inspelen op vragen uit hun omgeving. Afgelopen 10 jaar heeft er een enorme professionaliseringsslag plaatsgevonden in de sector. We worden serieus genomen en men weet ons te vinden. Er is nog veel potentie voor verdere groei. Nieuwe takken van sport dienen zich aan; zie de laatste column van mijn voorganger Arjen Monteny die schrijft over onderwijs, energie-oplossingen en wonen op het boerenerf. Ik wil graag, met de vakgroep, met MFL ondernemers en met het brede bestuurlijke netwerk helpen om dat in goede banen te leiden."

Wat wil je graag bereiken voor de multifunctionele landbouw?
"Uiteraard blijven er genoeg uitdagingen. Met name op het vlak van ruimtelijke ordening valt er nog veel te winnen. Maar ik ben ook duidelijk van mening dat niet overal alles moet kunnen in het buitengebied. Daarop aansluitend; ik zie het ook als mijn taak om boeren en tuinders uit te dagen om te onderzoeken wat zij (verder) kunnen bijdragen aan meer kwaliteit in hun omgeving of andere maatschappelijke opgaven."

Voor meer informatie:
www.lto.nl

Tuinderij de Es
Eind 19c
5076 TD Haaren
06 22137239
info@tuindees.nl
www.tuindees.nl