Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pas over twee maanden daling verwacht

Uienprijzen in India blijven hoog

Omdat het uienaanbod in India klein is, zijn de prijzen er omhoog geschoten. Ze zullen ook niet snel dalen, stelt Manoj Barai, directeur van MK Exports: "De situatie op de uienmarkt in India is al vaak veranderd. Dat had te maken met onvoorspelbare weersomstandigheden en ook omdat het moessonseizoen in sommige delen van het land langer heeft geduurd dan normaal. Het zorgde voor verstoringen in de aanvoer van de nieuwe oogst en voor prijsschommelingen. Voorlopig zijn de uienprijzen nog steeds hoog en pas over een maand of twee wordt enige verandering verwacht."

De situatie werd zo erg dat de Indiase regering besloot in te grijpen. Volgens Barai had dit effect. “De regering legde aanvankelijk een exportbelasting van 40% op de FOB-waarde van uien op, die later weer werd ingetrokken. Ze heeft nu echter een minimale exportprijs (MEP) geïntroduceerd. Dit maakt het exporteren van uien duurder. Voor binnenlandse consumenten heeft deze maatregel geen significant effect gehad, want de prijzen blijven hoog door de grote vraag en het beperkte aanbod.”

Hoe komt het dan dat er zo weinig uien zijn? Barai legt uit dat het weer de hoofdschuldige is: “Het lange moessonseizoen in India, vooral in uienteeltgebieden, heeft aanzienlijke schade toegebracht aan de bewaaruien. Veel open schuren, zoals in Nashik, werden tijdens de regens overstroomd, wat leidde tot bederf en verspilling van een groot deel van de uienvoorraad. Bovendien was de buffervoorraad van de overheid ontoereikend om dit probleem aan te pakken, wat resulteerde in een tekort aan uien en een daaropvolgende prijsstijging.”

En dus heeft de export van uien een klap gekregen. Ondanks de exportbeperkende maatregelen is er op de binnenlandse markt nog steeds niet voldoende aanvoer van dit voor de Indiase keuken zo belangrijk product, stelt Barai. “Ui is een basisingrediënt in de Indiase keuken, het wordt in de meeste gerechten gebruikt. Ondanks de hoge prijzen blijven mensen uien kopen, zij het in kleinere hoeveelheden, want ze leggen geen voorraden meer aan. Sommige mensen, zij het een kleine minderheid, moeten uien nu zelfs noodgedwongen links laten liggen, omdat ze het geld niet hebben om de hoge prijzen te betalen.”

“Ik verwacht dat de uienprijzen over een maand of zo zullen beginnen te dalen. Ze zijn nog steeds hoog, maar ze lijken nu stabiel te zijn geworden, waardoor ze enigszins betaalbaar zijn. Aan de exportkant hebben de hoge prijzen en de door de overheid opgelegde MEP de vraag gedempt. Maar zodra de prijzen wat dalen, zal de export weer aantrekken”, besluit Barai.

Voor meer informatie:
Manoj Kumar Barai
M.K. Exports
Tel: +91 9867635052 (India)
[email protected]
www.mkexports.co.in

Publicatiedatum: