Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LTO: "Achteraf terugkomen op verduurzamingsafspraken door LNV is onacceptabel"

In Europa ontvangen telers en tuinders een financiële tegemoetkoming als zij extra maatregelen nemen voor klimaat, milieu, natuur en dierenwelzijn. Deze tegemoetkomingen – betaald vanuit het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) – worden vooraf bekendgemaakt, zodat telers weten waarmee ze rekening kunnen houden, zo meldt LTO.

In Nederland hebben telers en tuinders zich massaal ingespannen om deze extra stappen te zetten. Om aan de strenge voorwaarden te kunnen voldoen, hebben telers hun bedrijfsvoering aangepast en geïnvesteerd in duurzaamheid. Deze keuzes en investeringen zijn op basis van toegezegde bedragen gemaakt. Daar zijn kosten en opbrengstdervingen mee gemoeid. "Het feit dat de overheid de financiële compensatie achteraf eenzijdig met 26 tot 33% terugdraait, is onbetrouwbaar, onbehoorlijk en onacceptabel. De overheid móet zich aan haar afspraken houden. En LNV móet deze schending van afspraken intrekken en compenseren."

Het aantal telers dat zich dit jaar bereid heeft getoond om voor de meest ambitieuze inspanning te kiezen, is hoger dan waar het ministerie rekening mee heeft gehouden, waardoor het gereserveerde budget op de LNV-begroting onvoldoende is. "Maar het kan niet zo zijn dat LNV zijn woord breekt en telers in de steek laat. Onze leden komen bedrogen uit. Op deze wijze worden telers ontmoedigd om volgend jaar weer mee te doen aan de eco-regeling en zal de toekomstige deelnamebereidheid afnemen."

Vrijdag publiceerde minister Adema in de Staatscourant de ‘vaststelling van voorlopige tarieven GLB 2023’. "Eerder was aan telers en tuinders een basispremie toegezegd voor telers die maatregelen nemen voor milieu en biodiversiteit van € 221 per hectare, maar dat wordt naar beneden terug gedraaid naar € 148 per hectare (een korting van 33%). Voor telers en tuinders die daarbovenop aanvullende maatregelen namen waarmee ze kwalificeerden voor de categorie ‘brons’ was een vergoeding van € 60 per hectare toegezegd, maar dat word terug gedraaid naar een vergoeding van € 44 (een korting van 27%). Voor telers die maatregelen hebben genomen waarmee ze in de categorie ‘zilver’ kwalificeerden, was een toezegging van € 100 per hectare gedaan, maar dit wordt € 74 (een korting van 26%) en voor telers die kozen voor de maximale inspanning waardoor ze voor ‘goud’ kwalificeerden, was een vergoeding van € 200 per hectare toegezegd, maar dit wordt € 148 (een korting van 26%)."

"Kortom: alle vergoedingen die door LNV aan telers en tuinders belooft waren als zij aanvullende maatregelen zouden nemen voor natuur, milieu, biodiversiteit, klimaat, water en dierenwelzijn zijn eenzijdig, zonder overleg en zonder inhoudelijke onderbouwing achteraf fors terug geschroefd. Dit raakt aan het basisvertrouwen tussen boer en overheid."

Oproep
LTO roept de Tweede Kamer met klem en nadruk op om bij de behandeling van de LNV-begroting het financiële gat te dichten en deze voorlopige vergoedingen bij te plussen zodat de gemaakte afspraken nagekomen worden. "Twee weken geleden liet minister Kaag van Financiën weten dat Nederland dit jaar een onderbesteding heeft van € 4,5 miljard. Er is, plat gezegd, voldoende budgettaire ruimte. De enige vraag is of de Rijksoverheid, het ministerie van LNV en de Tweede Kamer bereid zijn om afspraken na te komen die zij gemaakt hebben met onze Nederlandse telers en tuinders."

Bron: LTO

Publicatiedatum: