Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Chris van Stam, Bogaerds Architecten:

"Als architect zoek je naar een diepere laag in het ontwerp"

Tholen - Als gevolg van een brand bij de toenmalige groentenexporteur Van Dijk Delft kreeg Bogaerds Architecten in 1983 de eerste opdracht uit de AGF-sector om er vervolgens nooit meer weg te gaan. Het architectenbureau in Numansdorp dat tachtig jaar geleden werd opgericht door Cor Bogaerds telt vandaag de dag zestien medewerkers en is gevestigd in een strak gerenoveerde appelbewaarloods uit 1960.


Rafael Krijgsman en Chris van Stam

In de loop der jaren kwam het ontwerp van veel AGF- en logistieke bedrijfspanden van de hand van het architectenbureau. "Rijd je een rondje over bedrijventerrein Honderdland, dan zijn veel nieuwe bedrijfspanden hier getekend. Cool Control, Freight Line Europe, Nature's Pride, Growers United, Stolze Installatietechniek; al die panden zijn door ons ontworpen", somt directeur Chris van Stam, niet zonder trots op. "Maar we zijn niet aan landsgrenzen gebonden. Zo ontwerpen we meerdere projecten binnen en buiten Europa."


FruitMasters

Geen vlinderdasjes
"Het no-nonsense karakter van de AGF-sector past ons goed", vervolgt Chris. "Het is een snelle en internationale handel die naast commercieel ook een gemoedelijk karakter heeft. Dat past bij ons, wij zijn ook geen types voor vlinderdasjes en houden ervan om snel te schakelen. Bovendien komt de opgedane bouwfysische kennis op het gebied van koelen, vriezen en rijpen goed van pas."


Growers United

"Basisvoorwaarde voor het ontwerp van een bedrijfsgebouw is natuurlijk dat het pand letterlijk goed functioneert. Daarin is de logistiek leidend. Daarom staan we in eerste instantie stil bij het bewegen van mensen, goederen en verkeer in en rond het gebouw om te komen tot een efficiënt ontwerp. Maar uiteindelijk zoek je als architect ook naar een diepere laag, zodat het bedrijfs-DNA echt tot uiting komt in het ontwerp. In feite is het toegepaste kunst. Dat hoeft niet altijd meer te kosten. Met een goede compositie, de juiste kleurstelling en een uitgebalanceerde materialisering kom je tot een sterk ontwerp dat aansluit bij de kern van het bedrijf, dat is letterlijk maatwerk!"


Stolze Installatietechniek

Het moment dat het eerste ontwerp aan de opdrachtgever wordt gepresenteerd, blijft volgens Van Stam een spannend moment. Zijn alle wensen en verwachtingen in het ontwerp terug te vinden? Na goedkeuring wordt het schetsontwerp ingediend bij de gemeente als vooroverleg. Vervolgens wordt een definitief ontwerp uitgewerkt en ingediend. "Na de goedkeuring gaan er gemiddeld 15 tot 20 weken overheen voordat de bouw daadwerkelijk van start gaat. Vaak wil een bedrijf zo snel mogelijk van start en ik kan wel zeggen dat wij eigenlijk nooit de partij zijn op wie er gewacht moet worden. Maar je kunt het maar één keer goed doen."


VDH

BIM-model
De afgelopen jaren hanteert Bogaerds Autodesk Revit, waarmee zij multidisciplinair 3d-ontwerpen aan de hand van een BIM-model, dat staat voor Building Information Modeling. Op basis van dit model worden gestructureerde, multidisciplinaire gegevens gegenereerd om een digitale weergave van een project te creëren gedurende de gehele levenscyclus, van planning en ontwerp tot bouw en beheer. "Hiermee genereren we een 3D model waar alle betrokkenen mee werken. Dit geeft een goed inzicht voor de opdrachtgever en bovendien voorkomen we hiermee fouten tijdens het bouwproces."


Yilmaz Radijs

Ook duurzaamheid zit bij Bogaerds in het DNA. "Uitgangspunt voor duurzaamheid begint bij een goed ontwerp van een gebouw, die wensen van gebruikers, invloeden en veranderingen in de tijd moeiteloos kunnen verwerken en weerstaan. Een mooi voorbeeld vind ik dat we in 2006 al bij de bouw van de verpakkingshal Greenpack langs de A20 betonkernactivering in combinatie met een bodemwarmtepomp hebben toegepast. Flexibele gebouwen die er goed uitzien zijn, zullen niet snel gedemonteerd worden. Wij staan voor duurzame architectuur, of het nu gaat om nieuwbouw of bestaande bouw. Architectuur die uitnodigt om te bewegen en te beleven!"

Voor meer informatie:
Chris van Stam
Bogaerds Architecten
Rijksstraatweg 82
3280AE Numansdorp
0186 - 651144
[email protected]
www.bogaerds.nl