Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Pieter Smid uit Zeewolde heeft voor tweede jaar op rij de mooiste bewaaruien

Stamppot, mooiste bewaarui en interessante lezingen op menu van Themadag Ui

Tholen - Net als het stamppottenbuffet dat jaarlijks geserveerd wordt, is de Themadag Uien in De Meerpaal in Dronten voor veel mensen uit de uiensector verplichte kost. Dit evenement wordt georganiseerd door de LNCN in samenwerking met Agrifirm en Bejo Zaden/De Groot en Slot.

Voorzitter Mark Brantjes van de LNCN opende de dag. Vervolgens hield Luuk Heling van de HLB Groep een presentatie over het managen van insecten in de uienteelt. Onder meer de uienvlieg, bonenvlieg, trips en mineervlieg passeerden de revue. Volgens de teeltadviseur zijn een aantal zaken van belang bij het managen van de insecten. Het moet preventief gebeuren, het moet gemonitord worden en het moet collectief gebeuren. "De toekomst van de uienteelt wordt uitdagender. Niets doen is geen optie."


Jaap Wiskerke en Jan Boone

Vervolgens gingen Chris de Visser en Luc Remijn van Uireka in op de uitdagingen in het teeltjaar 2023. Luc gaf een toelichting op de teeltproeven met vlakvelds in vier of acht rijen, de aanleg van druppelslangen, fertigatie meststoffen, verhoogde bedden en ruggen van 75 cm. Chris ging in op de invloed van de gewasfysologie van uien in het teeltjaar 2023.


Het FlevoTrade team met Piet van Liere, Emiel Kamminga en Christiaan de Vin

Wim Waterman van Waterman Onions, dat onlangs haar 25-jarig jubileum in de Noordoostpolder vierde, hield tenslotte een presentatie over 'samen de wereldmarkt blijven bedienen'. Hiervoor zijn zeker mogelijkheden. Wim kwam tot de volgende conclusies:

  • Nederlandse uien kunnen niet duurder zijn dan de concurrent.
  • Kwaliteit is een eis. Hoe beter de kwaliteit, hoe verder we kunnen reiken met onze export.
  • Logistiek zijn we het meest efficiĆ«nt, dat kunnen we optimaal benutten.
  • Duurzaamheid en leveringsbetrouwbaarheid gaat steeds een grotere rol spelen.

Voordat het stamppottenbuffet geopend werd, was er eerst nog een toetje van het programma: de verkiezing van de mooiste bewaarui. De vakjury verkoos opnieuw de uien van Jan Pieter Smid uit Zeewolde tot de Mooiste Bewaarui. Hij won met het ras Hyroad. De tweede prijs ging naar Joeri Koeman uit Bant (FL) met het ras Red Ray, de derde prijs was voor Lars Machielse uit Hank (NB). Hij deed mee met het ras Centro.

Corline Boekhout maakte de volgende fotoreportage