Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Zo goed als verloren"

Vorst brengt resterende aardappeloogst in Vlaanderen in gevaar

De aanhoudende vorst heeft gevolgen voor de landbouwers in Vlaanderen. Hun laatste aardappeloogst is door de vrieskou helemaal bevroren en valt niet meer te redden, zo schrijft RING tv. "Dat terwijl de boeren er al een wisselvallig teeltseizoen hebben opzitten." Landbouwer Pieter uit Borchtlombeek in Roosdaal spreekt erover bij het medium. "We hebben nog verschillende hectaren aardappelen in de grond staan, nog zo’n 10% van ons areaal staat momenteel nog in de grond. Met de vorst van de afgelopen nachten, vrees ik dat dat areaal definitief verloren zal zijn."

Ook VILT ziet dat aardappeltelers de aardappelen die nog in de grond zitten zo goed als verloren beschouwen. In het najaar werd er nog uitgesproken dat problemen door de regen hersteld zouden kunnen worden zo lang er maar geen vorst kwam. Met de vriestemperaturen van deze week is die vrees toch waarheid geworden. "Dat betekent het einde voor de aardappelen die nog in de grond zitten. In het beste geval kunnen de aardappelen nog als vlokken (voor de verwerking tot puree of tot koeienvoeder, red.) verkocht worden tegen een lagere prijs, maar dan is het sterk de vraag of het rooien niet duurder uitpakt dan de opbrengst", aldus teler Chris Derycke.

Publicatiedatum: