Ondanks een aanzienlijke daling van de uienprijzen op grote groothandelsmarkten voor groenten en fruit in Zuid-Azië, blijft de Indiase overheid voorzichtig en heeft geen onmiddellijke intentie om het exportverbod op deze cruciale groente, dat vorige maand werd ingevoerd, op te heffen.

Officiële bronnen hebben onthuld dat een recente evaluatie van de nationale uienvoorraad heeft geleid tot de consensus dat het opheffen van het exportverbod momenteel onhaalbaar is. "We houden de uienvoorraad en prijssituatie nauwlettend in de gaten," merkte een ambtenaar op. De groothandelsprijzen in Lasalgaon, Nasik, Maharashtra, het belangrijkste groothandels handelscentrum van het land, zijn gedaald van ongeveer Rs 3,700 - 4,000/100 kg tot Rs 1,500 - 1,800/100 kg na het verbod op zendingen dat werd aangekondigd op 7 december tot 31 maart 2024.

In andere grote uienteeltdistricten zoals Pune, Ahemadnagar en Solapur, schommelen de groothandelsprijzen momenteel rond Rs 1,800 - 1,900/100 kg. Het hoge vochtgehalte van de kharifoogst betekent dat deze niet kan worden bewaard, wat leidt tot meer aanvoer en lagere prijzen. Telers en handelaren dringen er bij de overheid op aan het exportverbod op te heffen om te voorkomen dat de prijzen verder dalen.

Volgens het departement daalden de retailprijzen van uien op donderdag met 33% tot Rs 40/kg van Rs 60/kg op 8 december, toen het exportverbod werd aangekondigd.

[1000 Rs = € 11,02]

Bron: financialexpress.com