Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
RVO kritisch op beleidschaos

"We moeten minder willen om meer te bereiken"

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), de publieke dienstverlener voor ondernemers trekt aan de bel. Het geheel aan regels, wetten en programma’s is te omvangrijk en te complex door de stapeling van politieke wensen en beleid. De politiek zit vol plannen, maar vergeet daarbij vaak de uitvoerbaarheid. Het gevolg: ondernemers zien door de bomen het bos niet meer, haken af en raken gefrustreerd.

Het moet simpeler. Dat is de hoofdboodschap van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gepresenteerd in Stand van RVO van 2023. Het is tijd om minder te willen. Minder beleid, minder wetten en regels, minder regelingen en minder programma’s. Door minder te doen krijg je meer gedaan, in plaats van dat we nóg meer willen doen en nóg meer beleid optuigen. Ook is het tijd voor minder (administratieve) druk en minder frustraties bij ondernemers, zonder dat de overheid, in ambities gas terugneemt. RVO verwacht dat als het simpeler en aantrekkelijker wordt voor ondernemers, de overheid doeltreffender wordt met haar ambities.

“Met minder kunnen we dus meer bereiken”, stelt directeur generaal RVO Abdeluheb Choho. ”Maar daarvoor zijn er wel scherpe keuzes van de politiek nodig. Ook is het essentieel dat de haalbaarheid, uitvoerbaarheid en de ambitie om het simpel te houden centraal komt te staan bij politiek en beleid. Alleen dan kan de volle potentie van ondernemend Nederland worden ingezet om een bijdrage te leveren aan de transities waar Nederland voor staat”.

Oproepen
In de Stand van RVO staan vier concrete oproepen aan de politiek en beleidsmakers:

1. Betrek de uitvoering bij het ontwerp van nieuwe wetten en regelingen. Dan toetsen we vroegtijdig nieuwe initiatieven op uitvoerbaarheid en haalbaarheid voor ondernemers. Zo voorkomen we valse verwachtingen omdat niet haalbaar is wat de politiek belooft.

2. Geef ruimte aan de uitvoering en laat de grootste groep het uitgangspunt zijn. Maak wetten en regels zo, dat er ruimte voor de uitvoering ontstaat. Als de grootste groep de norm bepaalt, kan een regeling grotendeels geautomatiseerd worden uitgevoerd. Zo ontstaat ruimte bij de uitvoering voor maatwerk voor de uitzonderingen. Nu wordt te vaak de uitzondering tot norm verheven en creëren we complexiteit en onuitvoerbare regelingen.

3. Houd het simpel en coördineer. Er zijn nu te veel regelingen vanuit verschillende ministeries. Veelal concurreren of conflicteren deze regelingen met elkaar. Betere Rijksbrede coördinatie, betere samenwerking en meer bundeling van regels is de oplossing. Het uitgangspunt moet altijd zijn: houd het simpel.

4. Verminder administratieve lasten voor ondernemers. Complexiteit die ondernemers ervaren bestaat uit vaak onnodige administratieve druk die voortkomt uit bewijslast. Het spreekt voor zich dat wij zorgvuldig met publieke middelen moeten omgaan. Maar tegelijkertijd moeten we oog houden voor de administratieve lasten voor de ondernemer.

Verantwoordelijkheid
RVO heeft daarbij als verantwoordelijkheid om de kennis van de ondernemers die zij heeft en de expertise over het uitvoeren van regelingen vroeg in het proces bij politiek en beleid neer te leggen.

De Stand van RVO is een notitie die aandacht besteedt aan de belangrijkste knelpunten die RVO in haar dienstverlening aan ondernemers ervaart. Een notitie waarin RVO uiteenzet hoe politiek, beleid en uitvoering gezamenlijk de dienstverlening aan ondernemers kunnen verbeteren. Naast de oproepen aan politiek en beleid, wordt de ondernemer aan het woord gelaten. Zo levert De Stand vanuit de ervaring van de ondernemer, de bewijslast dat het anders moet.

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Publicatiedatum: