Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oproep aan akkerbouwers om onderzoekswensen in te dienen

BO Akkerbouw roept akkerbouwers op om hun wensen voor nieuw onderzoek en voor kennisverspreiding in te dienen. Akkerbouwers kunnen een korte vragenlijst invullen om hun wensen kenbaar te maken. Deze vragenlijst is in te vullen tot en met 31 maart 2024. De uitkomsten gebruikt BO Akkerbouw om richting te geven aan nieuwe onderzoeken.

Directeur André Hoogendijk: “Akkerbouwers zitten zelf aan het stuur van het onderzoeksprogramma van BO Akkerbouw. Dit is het moment waarop akkerbouwers kunnen aangeven wat ze nodig hebben aan onderzoek en kennisverspreiding.” In 2021 leidde de oproep onder akkerbouwers uiteindelijk tot 15 nieuwe onderzoeken met een budget van 2,4 miljoen euro. BO Akkerbouw rekent erop dat ook dit jaar veel akkerbouwers hun ideeën kenbaar zullen maken.

Zorgvuldig proces
Tot en met 31 maart 2024 kunnen akkerbouwers hun ideeën kenbaar maken door het invullen van een korte vragenlijst. In april en mei kunnen kennisinstellingen vervolgens projectideeën indienen. Deze ideeën worden daarna gematcht met de ingediende wensen van akkerbouwers. Het Digipanel van BO Akkerbouw, bestaande uit akkerbouwers, prioriteert vervolgens de projectideeën. Via de vragenlijst kunnen akkerbouwers zich ook aanmelden om aan het Digipanel deel te nemen.

Planning
De doorlooptijd van idee naar onderzoeksproject is ongeveer een jaar. In die tijd worden projectvoorstellen uitgewerkt en beoordeeld. Ook zoekt BO Akkerbouw voor projecten naar cofinanciering, bijvoorbeeld via de Topsectoren. Definitieve besluitvorming binnen BO Akkerbouw ligt bij het bestuur op advies van de Sectie Teelt. In de Sectie Teelt zijn de leden LTO Nederland, Nederlandse Akkerbouw Vakbond en NAJK vertegenwoordigd.

Hieronder staat de planning van de oproep van dit jaar, waarvoor akkerbouwers nu als eerste aan zet zijn.

Januari-maart
Indiening van wensen door akkerbouwers

April-mei
Oproep aan kennisinstellingen voor indienen projectideeën

Mei-juni
Matchen van wensen en projectideeën, raadpleging Digipanel van akkerbouwers

Juni
Besluitvorming binnen BO Akkerbouw over projectideeën

Juli-september
Kennisinstellingen werken gekozen projectideeën uit tot projectvoorstellen

Oktober
Beoordeling van ingediende projectvoorstellen

November
Besluitvorming binnen BO over ingediende voorstellen

Januari 2025
Start van nieuwe onderzoeken

Telersbijdrage
De meeste akkerbouwers ontvangen in de loop van deze week een factuur voor het betalen van de telersbijdrage over 2023. Met deze verplichte bijdrage betalen de ondernemers samen het programma Onderzoek & Innovatie. BO Akkerbouw investeert met dit programma namens alle akkerbouwers in Nederland in meer dan zeventig onderzoeken voor de akkerbouw.

Voor meer informatie:
BO Akkerbouw
[email protected]
www.bo-akkerbouw.nl

Publicatiedatum: