Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blog Axians

Wat kan de agrofood verwachten qua digitaliseren van 2024?

De overstap naar de cloud is niet langer alleen de enige vernieuwing in ERP-land! Het zijn juist opwindende innovaties in AI en machine learning die impact kunnen maken voor bedrijven. De toekomst belooft veel goeds, zoals Microsoft Copilot. Axians vat samen wat de AGF-sector te wachten staat in 2024 in onderstaande vooruitblikkende blog:

Dit laten we achter in 2023: De snak naar (gekwalificeerd) personeel
In de versindustrie lopen bedrijven er tegenaan dat ze simpelweg geen of onvoldoende geschikte medewerkers meer kunnen vinden. De afnemende beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel - terwijl de werklast toeneemt - vormt een bedreiging voor de weerbaarheid en toekomstbestendigheid. De roep om innovatieve software die medewerkers veelzijdiger maakt, is daarom luider dan ooit.

Stel je voor dat jouw team in dezelfde tijd meer kan bereiken, zonder dat de werkdruk toeneemt?! Dat is het doel. De nieuwste innovaties, zoals Microsoft's Copilot, geven medewerkers een controlerende in plaats van een uitvoerende rol. Want de software fungeert als een slimme assistent die werkprocessen optimaliseert. Het is een ideaal instrument om werkprocessen efficiënter te maken. Daarover hieronder meer.

2024: het grote jaar voor Microsoft
Microsoft zet in 2024 volop in op baanbrekende ontwikkelingen. Microsoft heeft hun krachten gebundeld met OpenAI, het brein achter ChatGPT, om de basis van kunstmatige intelligentie te ontwikkelen. Microsoft is daarbij verantwoordelijk voor zowel de ontwikkeling, als voor het leveren van de supercomputing-infrastructuur die wordt gebruikt voor de uitvoering van OpenAI-services.

Het doel van AI is niet om werknemers te vervangen; mensen hoeven dus niet te vrezen voor het verliezen van hun baan. AI is ontworpen om specifieke taken te optimaliseren en efficiënter uit te voeren. De software blijft altijd afhankelijk van menselijke beoordeling, besluitvorming en creativiteit! In 2024 ligt de focus bij Microsoft dan ook volledig op de integratie van AI en Copilot.

De super assistent: Copilot
Je vraagt je wellicht af wat Copilot is. Geen zorgen, dat is niet gek, want Copilot is immers gloednieuw. Microsoft Copilot is een digitale assistent die gebruikers ondersteunt bij diverse taken en activiteiten. Zo kun je een artikelfoto uploaden, Copilot analyseert de foto en genereert een marketingtekst. Copilot is in staat om teksten te genereren zoals ChatGPT dat doet. Of om bijvoorbeeld PowerPoint-presentaties te creëren op basis van een Word-document. Copilot kan documenten lezen en daar de belangrijkste informatie uit selecteren of een Teams meeting samenvatten in tekst zodat je zelf geen aantekeningen hoeft te maken.

Daarnaast heeft Copilot een integratie met Office. Copilot leest alvast de inhoud van een mail voor je uit. Als in de mail bijvoorbeeld staat: "ik ga akkoord met order 3970", dan wordt in de mail geanalyseerd op welke gegevens er al bekend zijn in het ERP-systeem en activeert er automatisch een proces. De klant wordt gepresenteerd, order 3970 wordt weergegeven en de actie wordt uitgevoerd om de order door te boeken naar akkoord. De mogelijkheden zijn kortom nu al heel veelzijdig. En dit gaat alleen nog maar verder doorontwikkeld worden.

Copilot is een unieke toevoeging aan de software. Wat het zo onderscheidend gaat maken is dat je straks een chatbot direct in je ERP-systeem beschikbaar hebt. Je kunt dan een interactief vraag- en antwoordspel spelen met je ERP-systeem. Dit betekent dat je simpelweg tegen het systeem kunt zeggen: "Hey ERP, ik wil de omzetcijfers van afgelopen maand van deze klant zien." Of je stelt vragen als "Wat zijn de openstaande orders van deze klant?" en "Toon mij x-document.". In plaats van de traditionele aanpak waarbij je fysiek naar een klant moet gaan, omzetcijfers moet opzoeken of je BI-omgeving moet openen, chat je dan eenvoudigweg met je ERP-systeem. Dit innovatieve aspect is bijzonder indrukwekkend. Microsoft loopt voorop in deze ontwikkeling en maakt het ook direct beschikbaar voor de gebruikers.

Cultiveer jouw jaar met blockchain & machinelearning
Een andere belangrijke trend die steeds verder innoveert is de verdere cultivering van de blockchain. De blockchain hakt transacties in stukken, versleutelt de informatie en koppelt die vervolgens aan elkaar in een keten. Dit klinkt wellicht wat technisch, maar het komt erop neer dat gegevens veilig, transparant en authentiek blijven waardoor fraude verminderd wordt en producten beter traceerbaar zijn.

Machinelearning gaat het (werk)leven van mensen nog makkelijker maken. Want machines worden efficiënter en geven steeds meer terugkoppelingen. Een machine kan bijvoorbeeld exact aangeven in hoeveel tijd een taak is volbracht. Dit elimineert menselijk 'overtik-werk', zodat je handmatige administratieve acties elimineert. Het wordt nu bijvoorbeeld vooral gebruikt in de farmaceutische industrie. Echter blockchain zal in steeds meer branches worden ingezet.

Voor meer informatie:
Axians
Tel +31 88 988 90 00
[email protected]
www.i-fresh.nl

Publicatiedatum: