Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Volker Peters, Groka:

"De optische sorteermachine is het middelpunt geworden van onze bedrijfsvoering"

In Niedersachsen, ten oosten van Hannover, heeft Groka zich als coöperatie gespecialiseerd in het telen, sorteren en verpakken van uien en aardappelen. De regio is goed voor meer dan de helft van de Duitse aardappel- en uienteelt en Groka levert ongeveer 20-25% van de uienopbrengst in Niedersachsen.

Groka bedient heel Duitsland
Groka bedient zowel de discountmarkt als de premium markt in Duitsland. "We geven prioriteit aan een concurrerende prijs-kwaliteitverhouding. Groka verpakt ongeveer 20% van de uien die het verwerkt zelf, maar het merendeel wordt verzonden naar andere pakstations in heel Duitsland. We bedienen het hele land en een deel wordt geëxporteerd naar Polen. Onze jaarlijkse productie omvat ongeveer 6.000-8.000 ton verpakte uien, met een extra 35.000 ton die geleverd wordt via samenwerkingen met andere pakstations", vertelt algemeen directeur Volker Peters.

Op zoek naar de juiste oplossing
In 2016 begon de voorganger van Peters met het verkennen van optisch-elektronische sorteertechnologie, waarbij gekeken werd naar wat er buiten Duitsland gebeurde, met name in Nederland en Zwitserland. Door een samenwerking met Hörnschemeyer M.H., een verpakkingstechnologiebedrijf, ontdekte Groka Ellips-Elisam. "In 2021 bezochten we TOP The Onion Group om een live demonstratie van de Elisam GranTorino sorteermachine te zien. Na deze demonstratie waren we volledig overtuigd van de mogelijkheden van deze sorteertechnologie. Daarom besloten we deze methode te adopteren voor het sorteren van onze uien, met een doelvolume van ongeveer 35.000 ton per jaar."

Groka heeft ambitieuze doelen gesteld om de capaciteit binnen een periode van 5 jaar te verdubbelen. Het realiseren van deze ambities brengt echter de nodige uitdagingen met zich mee:

  • Het vinden van arbeidskrachten is moeilijk en de kosten stijgen voortdurend.
    Mensen zijn minder productief en maken onbedoelde fouten tijdens een dienst.
  • Handmatige sorteerprocessen leiden soms tot inconsistenties in de productkwaliteit, wat soms resulteert in afgewezen leveringen.
  • De doorvoer per uur is niet voldoende om de potentiële volumes van de regio Niedersachsen aan te kunnen.
  • Groka kon de interne kwaliteit van uien niet detecteren. Bovendien had het moeite om kwaliteitsverschillen als gevolg van seizoensgebonden omstandigheden het hoofd te bieden.

"De Elisam GranTorino sorteermachine is het middelpunt van onze activiteiten geworden, waardoor we nieuwe mogelijkheden kunnen ontsluiten. Met deze geavanceerde technologie kunnen we effectief voldoen aan de eisen van de retail, grotere volumes verwerken en zorgen over de beschikbaarheid van arbeidskrachten wegnemen."

Verbeterde kwaliteitsconsistentie
"Sinds we de nieuwe machine gebruiken, hebben we consistent positieve feedback van onze klanten ontvangen. De verbetering in kwaliteit is groot en er wordt geen enkele partij meer afgewezen door onze retailklanten."

"Met de Ellips sorteertechnologie kunnen we interne gebreken in de uien identificeren met behulp van geavanceerde camera's. We kunnen nu effectief problemen zoals uitlopen, fusarium, bolrot en nekrot detecteren en uitsorteren. Bovendien stelt de nieuwe machine ons in staat om 50% van de partijen van lagere kwaliteit te verpakken en te verkopen, wat extra inkomsten genereert. Voorheen hadden we een afvalpercentage van 10%, maar dankzij de software is de uitval teruggebracht tot slechts 2-3%, en we zijn er nu zeker van dat dit uitgesorteerde product geen kans meer maakt op de markt."

Verhoogde doorvoer en verminderde afhankelijkheid van arbeid
"Met de automatisering is onze afhankelijkheid van arbeid aanzienlijk afgenomen. Voorheen hadden we voor het sorteren tien mensen nodig, nu zijn er dat nog twee: één operator en één post-checker. Automatisering laat toe de uien sneller te sorteren in vergelijking met handmatig verwerken. Deze verbetering heeft onze efficiëntie verhoogd en de arbeidskosten verlaagd. Mensen zijn slechts in staat om vijf van de acht uren toegewezen aan handmatig sorteren effectief te werken. Een machine kan acht uur lang op volle capaciteit draaien. De Elisam sorteerder werkt zeer goed en is betrouwbaar. Op zeldzame korte momenten heeft ze even stilgelegen. Voor de rest draait ze constant op vol vermogen. Momenteel kunnen we 25-28 ton per uur sorteren, en we zijn zeer tevreden met de resultaten. Volgend jaar kunnen we zeggen of we de 10-20% hebben bereikt."

Volledige controle en flexibiliteit om zich aan de vraag aan te passen
"De Ellips software is zeer gebruiksvriendelijk, onze operator was na slechts 3 dagen in staat om de machines zelf te bedienen. Daarnaast zijn we zeer tevreden met de flexibiliteit van het systeem en de mogelijkheden die het biedt om ons aanbod te differentiëren. In principe hadden we al goede prijzen voor onze uien, maar voor de premium uien ontvangen we nu een extra prijs, dankzij de kwaliteit die we kunnen garanderen met de nieuwe machine."

Nieuwe inkomstenmogelijkheden
"De invoering van de Ellips sorteertechnologie heeft nieuwe marktmogelijkheden voor ons geopend. Het vermogen om onze producten te differentiëren met behulp van deze technologie heeft ons spannende perspectieven geboden. Aan de ene kant kunnen we nu premium uien (tegen de beste prijzen) leveren aan retailers en de groothandelsmarkt in Hannover, die ze verder distribueert naar restaurants. Aan de andere kant heeft de nieuwe technologie ons in staat gesteld om relaties aan te gaan met de verwerkende industrie. Vanaf volgend seizoen kunnen we geschilde en halve uien aanbieden aan verwerkingsbedrijven, wat een extra bron van inkomsten creëert."

Ellips is standhouder op de Fruit Logistica: hal 6.1, stand A-20.

Voor meer informatie:
Levi Bakker
Ellips
Esp 300
5633 AE Eindhoven
[email protected]
www.ellips.com

Volker Peters
Groka
Tel: +49 5177 8650 (Duitsland)
[email protected]
www.groka-dollbergen.de

Klik hier voor het klantverhaal over Groka.

Publicatiedatum: