Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Alleen in de landbouwsector neemt winstquote laatste jaren af

In de Nederlandse landbouwsector is de winstquote de afgelopen jaren afgenomen, net als in de hele economie, meldt het CBS. Alleen in de chemische industrie, de horeca en de vervoerssector is de winstquote toegenomen in 2022 ten opzichte van 2019. Deze vier sectoren vallen onder energie-intensieve bedrijfstakken. De energie-intensiteit en het type energie wisselt tussen de vier geanalyseerde bedrijfstakken.


In de grafiek is duidelijk te zien dat alleen de winstquote in de landbouwsector is afgenomen.

Productie nam meer toe dan de kosten
De winstquote nam toe doordat de bedrijfstakken de gestegen kosten opvingen met meer afzet of hogere afzetprijzen. In de horeca kwam de sterkere toename van de productie vooral doordat er ten opzichte van 2019 meer werd geconsumeerd, terwijl bedrijven minder personeel inzetten. De kostenstijging van onder andere energie werd dus opgevangen door meer te verkopen. In de vervoerssector en de chemie werden de hogere kostprijzen doorberekend aan de klant.

Toename van kosten op alle vlakken
De kosten van bedrijfstakken zijn niet alleen toegenomen door de hogere energielasten. In de meeste bedrijfstakken leverden overige materialen en diensten de grootste bijdrage aan de toename van de kosten. Materialen en diensten zijn voor veel bedrijfstakken een belangrijke input voor het productieproces. Hogere prijzen voor materialen en diensten hebben daardoor een grote invloed op de totale kosten.

De vier meest energie-intensieve bedrijfstakken zagen de uitgaven aan arbeid in mindere mate toenemen dan in de hele economie het geval was.


In de landbouwsector is de kostenpost materiaal en diensten het meest veranderd.

Bron: CBS

Publicatiedatum: