Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onafhankelijk rassenonderzoek

"Waar moet rassenonderzoek aan voldoen om zo dicht mogelijk bij de eisen van de teler aan te sluiten?"

Waar moet rassenonderzoek aan voldoen om het zo dicht mogelijk bij de eisen van teler te laten aansluiten? Om op deze vraag een antwoord te krijgen, legde De Groot en Slot in 2023 voor het eerst op twee locaties proeven aan, om in deze regio’s met telers kennis te delen voor een advies op maat, zo blijkt uit het Uien magazine van De Groot en Slot.

Rassenonderzoek is een onderwerp waar lang over gepraat en gediscussieerd kan worden. Ook in 2023 zijn er weer op grote schaal rassenproeven in Nederland en België aangelegd door verschillende organisaties. Het verkoopteam van De Groot en Slot houdt zich hier maar al te graag mee bezig.

Juiste rassenkeuze maken
Al een aantal jaar op rij rooit het verkoopteam van De Groot en Slot veel proeven met de hand bij telers om verschillen tussen rassen op hetzelfde perceel in beeld te brengen. Niet alleen de bruto kilo’s worden bepaald, ook vindt er in februari altijd een beoordeling plaats om te kunnen bepalen wat het netto rendement voor de teler is. Telers krijgen persoonlijk de resultaten teruggekoppeld, zodat dit hen helpt bij het maken van de juiste rassenkeuze, passend bij de eigen grondsoort en het teeltdoel.

Een nadeel hierbij kan zijn dat de monsters pas later in het seizoen beoordeeld worden en de teler graag eerder zijn of haar rassenkeuze maakt. Nu wil het moment van afleveren per seizoen per teler verschillen, net zoals dit ook geldt voor de beoordeling van rassen op verschillende momenten van uitschuren. Openbaar rassenonderzoek is soms minder goed te vergelijken met de situatie van de teler. Hierdoor kan het iets lastiger zijn om aan cijfers te komen die bruikbaar zijn voor het maken van de juiste rassenkeuze.

Eigen proefvelden
‘Omdat we het altijd al zo doen’ is voor het team van De Groot en Slot geen reden om geen wijzigingen aan te brengen in de manier waarop er rassenproeven worden uitgevoerd. Het bedrijf is graag innovatief bezig. Zo is het idee ontstaan om in 2023 eigen proefvelden aan te leggen in en voor verschillende uientelende regio’s: op het zand in het Drentse Wachtum en Limburgse Nederweert. Dit zijn twee locaties in groeiende uienteeltgebieden. Hier zijn in augustus succesvolle demomiddagen gehouden, waarbij telers de gelegenheid kregen om de proefvelden te bezoeken met een begeleide rondleiding.

Onafhankelijk onderzoek is een belangrijke eis. Om deze reden zijn Vertify uit Zwaagdijk en HLB uit Wijster, twee agrarische onderzoekscentra, gevraagd het onderzoek uit te voeren. Zij hebben beide een locatie met de rassenproef in beheer. In het bewaarseizoen vinden op verschillende momenten beoordelingen plaats (korte, middenlange of lange bewaring). Tijdens deze beoordelingen worden ook eigenschappen zoals hardheid, huidvastheid, kleur en spruitrust bepaald. Deze resultaten worden met telers in de betreffende regio’s gedeeld, zodat zij een rassenadvies krijgen dat past bij de eigen grondsoort.


In deze tabel zijn de resultaten in tonnen per hectare weergegeven. In de rassenproef zijn naast de rassen van De Groot en Slot de vijf meest voorkomende rassen (in de regio) van andere zaadhuizen gebruikt. De bruto kilo’s in Wachtum zijn bepaald door gehele zwaden uien te wegen.

In 2024 zal het aantal onafhankelijke demovelden van De Groot en Slot uitgebreid worden om telers van nog betere adviezen te voorzien. Zo zal er voor elke grondsoort en regio een advies op maat beschikbaar zijn waarin naar voren komt welke rassen het beste presteren op de betreffende grondsoort. Wilt u meer informatie over de onafhankelijke rassenproeven en de resultaten hiervan? Neem hiervoor contact op met uw accountmanager.

Bron: Uien magazine De Groot en Slot