Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederland verdiende ruim 44 miljard euro aan land- en tuinbouwexport in 2022

Nederland heeft in 2022 het meest verdiend aan de export van machines en machineonderdelen. Sinds 2015 zijn de verdiensten aan deze export meer dan verdubbeld. Ook de sierteelt staat in de top 10 van exportproducten, net als aardgas.

De sierteeltexport kwam in 2022 op 5,8 miljard euro uit. Minder dan in 2021 (6,7 miljard euro), maar meer dan in 2020 (5,5 miljard euro). Landbouwgoederen, inclusief alle voeding en dranken gemaakt van landbouwproducten, waren in 2022 de exportgroep waar de Nederlandse economie het meest aan verdient. Het ging om 44,4 miljard euro in 2022.

De aardgasexport bracht 12 miljard euro binnen. Vanwege een zeer hoge gasprijs in 2022, waren de verdiensten aan Nederlands gas hoger dan in 2021 en in 2015, ondanks een lager exportvolume in 2022.

Het CBS zet de cijfers op een rijtje. In het bericht zijn alleen de verdiensten van de goederenexport van Nederlandse makelij berekend. De verdiensten aan wederuitvoer zijn niet meegeteld. Dat is een goederenstroom waaraan Nederland per euro export relatief weinig verdient. De totale verdiensten van Nederland aan de goederenexport van Nederlandse makelij bedroegen 165,3 miljard euro in 2022, oftewel 17,2 procent van het bbp.

Bron: CBS

Publicatiedatum: