Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Maleisië gaat zelf sjalotten telen om minder afhankelijk te zijn van import

In Maleisië zal een nieuw initiatief binnen het kader van het ontwikkelingsprogramma in de uienteelt 1.000 ton sjalotten produceren in de pre-commerciële fase. Dit initiatief werd aangekondigd door minister van Landbouw Datuk Seri Mohamad Sabu. Het doel van deze inspanning is om de afhankelijkheid van geïmporteerde rode uien te verminderen door middel van een tweefasige aanpak. De eerste fase zal zich richten op het verkennen van het potentieel van sjalotten.

Gedurende de pre-commerciële fase, die zich uitstrekt van 2024 tot 2025, zal het Maleisische Landbouwkundig Onderzoeks- en Ontwikkelingsinstituut (Mardi) naar verwachting 70.000 ton zaaisjalotten produceren. Daarnaast is er 100 hectare grond toegewezen voor uienteelt, waarbij men verwacht dat deze jaarlijks vijf ton per hectare zal opbrengen gedurende twee teeltcycli. Dit zou resulteren in een oogst van 1.000 ton sjalotten. De daaropvolgende commerciële fase, die loopt van 2026 tot 2030, beoogt 1.347 ha te ontwikkelen voor de uienteelt, met een verwachte opbrengst van 14.470 ton, waarmee in 2030 aan 30% van de lokale vraag wordt voldaan.

De huidige teelt van sjalotten is gestart in Perlis, Selangor en Perak, met de eerste oogst die wordt verwacht in april van dit jaar. Dit initiatief om sjalotten lokaal te telen, is een reactie op de aanzienlijke afhankelijkheid van de import van uien uit landen zoals India, Nederland, China, Pakistan en Thailand, wat resulteerde in een totaal van 687.000 ton. De binnenlandse consumptie van kleine sjalotten bedroeg in 2022 1,2 kg per persoon per jaar.

Bron: nst.com.my

Publicatiedatum: