Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aardappel Marktrapport week 9-10:

Aan het begin van het aspergeseizoen steeg ook het volume primeuraardappelen

Aan het begin van het aspergeseizoen steeg ook het volume van de primeuraardappelen. Vooral de interesse in Italian Spunta en Annabelle nam geleidelijk toe. Er waren geen noemenswaardige veranderingen op de Duitse consumptieaardappelmarkt: het assortiment en de prijzen bleven grotendeels onveranderd, op enkele schommelingen na. Volgens de BLE kon zonder problemen aan de vraag worden voldaan met een iets drukkere handel.

NRW:
Er zijn weinig veranderingen op de markt voor consumptieaardappelen. In Noordrijn-Westfalen zal het poten van primeuraardappelen naar verwachting deze week beginnen. De stemming op de markt voor industrieaardappelen blijft stabiel. De REKA-notering werd opnieuw verhoogd met €1,00/100 kg.

Niedersachsen:
De markt bleef in evenwicht, met zowel aardappelaanvoer als afzet, volgens BVNON.

Rheinland-Pfalz:
De laatste spurt komt eraan op de markt voor consumptieaardappelen van de oude oogst. Nu de temperaturen stijgen, zullen de bewaaromstandigheden naar verwachting moeilijk zijn en begint het product steeds meer te kiemen. Het aanbod neemt toe en in veel gevallen proberen telers de resterende voorraden snel op te ruimen. In veel gevallen zijn hun prijzen verlaagd om de afzet te versnellen. Over het algemeen wordt een vroeg einde van het seizoen verwacht en wordt dit ook door veel telers nagestreefd.

Schleswig-Holstein:
De laatste prijsverhogingen hebben de handel in aardappelen gekalmeerd. De vraag van de retail is iets afgenomen. Het kleine aanbod is voldoende om aan de vraag te voldoen. Op middellange termijn kan er echter weer een tekort ontstaan. De voorraden raken snel op. De uitval blijft hoog. Veel leveranciers zijn op zoek naar beschikbare partijen. De meeste telers hebben echter nauwelijks genoeg opbrengst voor hun eigen klanten. Uiterlijk met Pasen zullen de telers weer ruimte zien voor prijsverhogingen voor kwaliteitsproducten. Mogelijk wordt exportproduct voor de Duitse markt achtergehouden. Kopers hopen op leveringen van primeuraardappelen uit het Middellandse Zeegebied. Het valt echter nog te bezien of deze tegen Pasen in voldoende hoeveelheden beschikbaar en betaalbaar zullen zijn.

Bayern:
"Het aardappeljaar was extreem moeilijk door het wisselvallige weer en de wisselende groeiomstandigheden. Zonder chemische gewasbescherming hadden we de meeste aardappelen niet kunnen redden", zeiden de voorzitters van de pootaardappelverenigingen SEV Donaumoos Martin Moosheimer, SKV Paartal Peter Steinherr en SKV Schwaben Josef Oßwald, terugblikkend op 2023 tijdens de gezamenlijke algemene vergadering met de Erzeugerring für Pflanzenbau Südbayern. Uiteindelijk was de oogst tevredenstellend, hoewel de telers heel voorzichtig te werk moesten gaan om de knollen in bewaring te houden. "Al met al is het gevreesde kwaliteitsverlies uitgebleven", aldus Moosheimer. De opbrengst van pootaardappelen voor 2024 is echter 20 tot 25% lager. "Er is nog nooit zo'n extreem tekort geweest - en dat in de hele EU", merkte hij op. Aan de andere kant liggen de prijzen voor pootaardappelen op een mooi hoog niveau, zodat het werk van de telers naar behoren beloond wordt.

Hessen:
Vergeleken met de vorige week is er geen prijsverandering geweest in de deelstaat Hessen.

Publicatiedatum: