Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Optische sorteermachines TechNature in opmars in uien en pootgoed

"Dankzij zijcameratechniek komen er veel meer productdefecten openbaar"

Tholen - De optische sorteermachines van TechNature zijn in opmars binnen de aardappelen- en uiensector. Onlangs installeerde het bedrijf een OnionCam bij het Friese teelt- en verpakkingsbedrijf Roorda Ternaard, een relatief nieuwe speler in de uienmarkt die uien verpakt voor Albert Heijn. "Zij kunnen nu kale en verweerde uien gemakkelijk uitsorteren en realiseren daarmee een mooie besparing op de arbeid en een verbeterd eindproduct", vertelt Wouter Bac

TechNature kende haar oorsprong in de spruitensortering met de SproutCam, een geavanceerd camerasysteem met beeldverwerking op basis van Deep Learning. Inmiddels is de spruitenmarkt grotendeels voorzien en is het bedrijf uit Moerkapelle gestart met het ontwikkelen van sorteeroplossingen voor andere AGF-producten. Inmiddels zijn er tien machines van TechNature actief bij pootgoed- en uiensorteerders, tien andere zijn er al verkocht. "Die verhouding is ongeveer fifty-fifty", vertelt Wouter. De verkoop wordt in Noord- en Oost-Nederland behartigd door de dealers SWP en Broekens.

Voor de pootgoed- en uiensortering hebben de machines verschillende voordelen. "Zo hebben de PotatoCam en OnionCam een hele beperkte valhoogte, hebben de machines standaard twee uitgangen en wordt er verenkeld ten behoeve van de zijcameratechniek. Zo zien de camera's de aardappelen en uien niet alleen van de bovenkant, maar ook van de zijkanten. Daardoor komen veel meer defecten openbaar, zeker bij uien zitten veel defecten bij de wortel en de staart", verklaart Wouter. De tweede uitgang wordt bij pootgoed ingezet voor optische maatsortering om onjuiste maatsortering van een schoksorteerder te corrigeren.

In het filmpje van Maatschap Hoeve de Hond in Dreischor is te zien dat 35 mm op uitgesorteerd wordt.

Verenkelen verbetert het zicht op de zijkanten van de ui/aardappel tijdens rotatie. Daardoor is er rondom zicht op de ui, in tegenstelling tot machines met vlakke sorteerrollen. Daarbij kan de machine ook behoorlijke volumes aan. Zo ligt de capaciteit van de pootgoedsorteerder op 16 ton per uur en bij de uien op 25 ton per uur. "Voor zo'n compacte machine is deze capaciteit uniek. Voor de firma Roorda biedt de investering veel voordelen. Zij kunnen de kale en verweerde uien eruit schieten en deze verkopen aan de schillerijen."

Een nieuwe ontwikkeling die TechNature op de bestaande machines in zal zetten is die van interne kwaliteitssortering. "Dankzij de ervaring met NIR die we onder meer in de meloenen en eieren hebben opgedaan, kunnen we deze techniek nu versneld ontwikkelen voor uien", aldus Bac. "We hebben hier veel testen mee gedaan en die zien er veelbelovend uit. Zo haalt de machine uien die zwak in de schil zitten er goed uit. Ook een fenomeen als koprot in uien is extern bijna niet te zien, maar met de interne sortering er prima uit te sorteren. In juni wordt de eerste interne module op een OnionCam geïnstalleerd bij Ajuin in Moerkapelle "

Inmiddels timmeren de OnionCam en PotatoCam ook internationaal aan de weg en zijn ook de eerste machines in Noord-Amerika en Australi├ź verkocht. "Wereldwijd gezien hebben we nog enorme marktpotentie. Met onze interne en externe defectherkenning en maatsortering kunnen we voorlopig nog wel vooruit!"

Voor meer informatie:
Wouter Bac
TechNature
Moerkapelse Zijde 36
2751 DL Moerkapelle
+31 (0)613198301
[email protected]
www.technature.nl