Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Projectideeën indienen voor onderzoek en kennisverspreiding

BO Akkerbouw vraagt kennisinstellingen om projectideeën in te dienen voor het onderzoeksprogramma Kennis & Innovatie. Projectideeën die de positie van akkerbouwers en de akkerbouwsector versterken kunnen tot en met dinsdag 7 mei ingediend worden bij BO Akkerbouw.

Eerder werden akkerbouwers opgeroepen om hun onderzoekswensen en ideeën voor kennisverspreiding kenbaar te maken. Bijna 160 akkerbouwers gaven gehoor aan deze oproep. Na 7 mei worden de projectideeën gematcht met de ingediende wensen van akkerbouwers. Het digipanel van BO Akkerbouw, bestaande uit akkerbouwers, prioriteert vervolgens de projectideeën. De beste projectideeën mogen daarna uitgewerkt worden tot concrete projectvoorstellen.

Voor en met akkerbouwers
Het beschikbare budget voor de oproep is 3 miljoen euro. Dit geld wordt door akkerbouwers gezamenlijk ingelegd door het betalen van de telersbijdrage. De doorlooptijd van projectidee naar onderzoeksproject is ongeveer een jaar. In die tijd worden projectvoorstellen uitgewerkt en beoordeeld. Ook zoekt BO Akkerbouw voor projecten naar cofinanciering, bijvoorbeeld via de Topsectoren. Definitieve besluitvorming binnen BO Akkerbouw ligt bij het bestuur op advies van de sectie Teelt. In de sectie Teelt zijn de leden LTO Nederland, Nederlandse Akkerbouw Vakbond en NAJK vertegenwoordigd.

Planning
De doorlooptijd van projectidee naar onderzoeksproject is ongeveer een jaar. In die tijd worden projectvoorstellen uitgewerkt en beoordeeld. Ook zoekt BO Akkerbouw voor projecten naar cofinanciering, bijvoorbeeld via de Topsectoren. Definitieve besluitvorming binnen BO Akkerbouw ligt bij het bestuur op advies van de Sectie Teelt. In de Sectie Teelt zijn de leden LTO Nederland, Nederlandse Akkerbouw Vakbond en NAJK vertegenwoordigd.

  • Januari-maart: Indiening van wensen door akkerbouwers
  • April-mei: Oproep aan kennisinstellingen voor indienen projectideeën
  • Mei-juni: Matchen van wensen en projectideeën, raadpleging Digipanel van akkerbouwers
  • Juni: Besluitvorming binnen BO Akkerbouw over projectideeën
  • Juli-september: Kennisinstellingen werken gekozen projectideeën uit tot projectvoorstellen
  • Oktober: Beoordeling van ingediende projectvoorstellen
  • November: Besluitvorming binnen BO over ingediende voorstellen
  • Januari 2025: Start van nieuwe onderzoeken

BO Akkerbouw organiseert het onafhankelijk onderzoek voor de sector. Dit gebeurt op basis van het programma Onderzoek en Innovatie. Akkerbouwers betalen samen het onderzoek via een verplichte onderzoeksbijdrage per hectare. Zij investeren daarmee in kennis en innovatie op het gebied van onder meer bodembeheer, plantgezondheid en precisielandbouw. De sector organiseert dit als collectief.

Voor meer informatie:
BO Akkerbouw
[email protected]
www.bo-akkerbouw.nl

Publicatiedatum: