Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kostenverlaging voor werkgevers bij overwerk

Het kabinet heeft vorig jaar met de centrale werkgevers- en werknemersorganisaties afspraken gemaakt die moeten zorgen voor meer zekerheid voor werknemers en voor meer wendbaarheid voor werkgevers. Een van de afspraken uit dit arbeidsmarktpakket is dat de kosten van overwerk bij grote vaste contracten omlaag gaan, zo meldt LTO.

Om werkgevers flexibiliteit te bieden, mag een werknemer 30% overwerken bovenop de in het vaste contract overeengekomen arbeidsuren. Wordt dit percentage overschreden dan is met terugwerkende kracht de hoge WW-premie verschuldigd. Vanaf 1 januari 2025 wordt de grens van een groot arbeidscontract teruggebracht van 35 uur of meer per week naar gemiddeld 30 uur per week. Dat betekent dat voor deze grote contracten bij een overschrijding van de 30% norm de lage WW-premie van toepassing blijft.

Als er naast het vaste aantal uren gemiddeld meer dan 30% extra wordt overgewerkt gaat voor dat hele jaar het hoge WW-tarief gelden met terugwerkende kracht.

Verdere voorstellen
Een ander onderdeel uit het arbeidsmarktpakket dat moet zorgen voor meer wendbaarheid voor bedrijven is het wetsvoorstel tot wijziging van de re-integratieverplichtingen in het tweede ziektejaar. Kleine en middelgrote werkgevers en hun werknemers krijgen na het eerste ziektejaar duidelijkheid over de vervanging van een werknemer. Daarnaast zal naar verwachting binnenkort ook het wetsvoorstel 'crisisregeling personeelsbehoud' ter internetconsultatie gaan. Met deze regeling kunnen ondernemers in uitzonderlijke situaties snel schakelen en krijgen ze zekerheid over behoud van personeel.

Vervolg uitwerking arbeidsmarktpakket
De uitwerking van het arbeidsmarktpakket is in lijn met het SER MLT advies, waar LTO als één van de werkgeversorganisaties bij betrokken is. "De afgelopen periode is gewerkt aan wetsvoorstellen rondom het tegengaan van schijnzelfstandigheid, een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen en het beperken van flexibele contracten. Bij dit laatste onderdeel is voor de agrarische sector de uitzondering voor seizoensarbeid belangrijk. Op aandringen van LTO is dit opgenomen in het wetsvoorstel. LTO zal via haar positie in de Stichting van de Arbeid en de SER de verdere uitwerking van het arbeidsmarktpakket kritisch blijven volgen."

Bron: LTO Nederland

Publicatiedatum: