Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
LKÖ aardappelmarktbericht week 16

"Afzet wortelen op Oostenrijkse markt en exportmarkten tevredenstellend"

Vroege start van het seizoen verwacht
Volgens de LKÖ is de Oostenrijkse afzet van consumptieaardappelen voor 2023/24 nu in de laatste fase bij de meeste verpakkingsbedrijven. In de komende dagen zullen de laatste partijen vanuit de bewaring van de handelaren aan de supermarkten worden geleverd. Er is nauwelijks nog aanvoer van telers. Sommige handelaren zullen tot aan het nieuwe seizoen bepaalde producten uit lokale teelt nog uit bewaring kunnen leveren. In de retail zal het beperkte Oostenrijkse aanbod steeds meer aangevuld worden met import uit Duitsland en Frankrijk. Er zullen geen verdere prijswijzigingen zijn. In Neder-Oostenrijk worden de laatste partijen vrije producten gewoonlijk geprijsd tegen €45/100kg. Ongewijzigde prijzen tot €52/100 kg werden ook gemeld uit Opper-Oostenrijk. De sector richt zich nu steeds meer op het nieuwe seizoen. De ongewoon warme lente tot nu toe heeft de ontwikkeling van primeuraardappelen bevorderd. In Burgenland bijvoorbeeld zullen de eerste Heurigen aardappelen waarschijnlijk al half mei gerooid worden voor de retail.

Ruim aanbod aan uien
De situatie op de Oostenrijkse uienmarkt blijft gespannen. De bereidheid van boeren om te verkopen blijft hoog. Er lijken nog steeds veel partijen van lage kwaliteit te zijn. Deze kwaliteiten kunnen alleen met overeenkomstige prijsconcessies worden afgezet. Premiumgoederen zijn daarentegen al goed beheersbaar en blijven op of boven de bovenkant van de marktprijs. Er is een gebrek aan dynamiek aan de afzetkant. De telersprijzen bleven op het niveau van vorige week. Aan het begin van de week lagen de prijzen voor middelgrote uien, schoongemaakt en gesorteerd in kisten, tussen €38 en €43/100kg.

Tevredenstellende afzet
De omstandigheden voor de afzet van wortelen in Neder-Oostenrijk zijn de afgelopen week nauwelijks veranderd. Contractueel overeengekomen volumes zullen beschikbaar zijn totdat de nieuwe oogst binnen is, terwijl de voorraad aan vrije producten al redelijk beheersbaar is. De afzetsituatie, zowel op de Oostenrijkse markt als in de export, is constant goed. De prijzen zijn de laatste tijd niet veranderd. Aan het begin van de week bedroegen de baalprijzen voor wortelen in zakken van vijf kilo, afhankelijk van de kwaliteit, meestal €60 tot 65 per 100 kg.

Bron: LKÖ

Publicatiedatum: