Het zaaiseizoen voor uien verloopt tot nu toe met ups en downs. In sommige delen van de Benelux was er medio februari al een geschikt moment om te zaaien, maar vanaf 10 april barstte de zaaiwerkzaamheden bijna overal los, totdat ze abrupt werden onderbroken door regen en hagel op 15 april en de dagen daarna, zo meldt De Groot en Slot.
"We schatten dat op dit moment ongeveer 40-50% van het totale uienareaal is gezaaid. Het weer blijft wisselvallig, waardoor het volgende zaaimoment waarschijnlijk pas begin mei plaatsvindt." Enkele tips.
Heeft men onlangs gezaaid en staat er nog geen gewas boven de grond? Let dan op het volgende:
- Als zich een korst vormt op de bodem, is het essentieel om deze zo snel mogelijk te breken.
Staan de uien net boven de grond en zijn de planten beschadigd door hagel? Er is nog hoop:
- Als ze eenmaal een eerste pijp hebben gevormd en op hun driepoot staan, zullen ze waarschijnlijk herstellen.
- Het streven is om minimaal 50 vitale planten per vierkante meter te hebben.
- Een hollere stand met minder dan 50 vitale planten per m2 kan leiden tot problemen zoals dikke nekken, bacteriële ziekten en rotte rokken.
Moet men nog zaaien, overweeg dan het volgende:
- Een goede start en weggroei is van cruciaal belang, vooral omdat verschillende plaaginsecten al actief beginnen te worden.
- Een goede start is erg belangrijk, zeker bij laat zaaien. Overweeg daarom B-Mox® primed uienzaad in combinatie met een startmeststof om de groei te stimuleren.
- Bij laat zaaien is het raadzaam om een halve eenheid dikker te zaaien dan normaal om een vroegere oogst te bevorderen.
- Om een volwaardige ui te worden is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant minstens drie pijpen heeft op de langste dag, hoewel het ideaal is om te streven naar meer pijpen.
- Pas de zaaidiepte aan op basis van de weersvoorspellingen en uw persoonlijke omstandigheden: Zaai ondieper als er regen wordt voorspeld na het zaaien.
Zaai iets dieper als er een droge oostenwind wordt verwacht om te voorkomen dat het zaad onderdoor droogt.
"Kortom, het zaaiseizoen kent zijn uitdagingen, met wisselende omstandigheden die het proces vertragen. Voor telers die al gezaaid hebben, is het van belang om snel te reageren op eventuele korstvorming op de bodem en om aandacht te besteden aan de gezondheid van de jonge planten, vooral na hagelschade. Voor telers die nog moeten zaaien, is het raadzaam om goed na te denken over de zaaidiepte en plantdichtheid."
Bron: De Groot en Slot