Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BDO ontwikkelt tool 'Blik op Arbeidsrelatie'

Zelfstandige of toch in dienstbetrekking? Strengere wetgeving en controles op komst

Tholen - Al jaren wordt er nauwelijks gecontroleerd op de wetgeving voor zzp'ers. Daar komt met nieuwe wetgeving verandering in. "Met het vervallen van het handhavingsmoratorium vanaf 1 januari 2025 is het belangrijk om als bedrijf in control te zijn op het zzp-dossier. We merken nu al dat de Belastingdienst haar mankracht aan het opschalen is om bij bedrijven te inventariseren hoe ze omgaan met het inhuren van zzp'ers", vertelt adviseur Robertjan Vos van Zalingen van BDO. Het accountantskantoor ontwikkelde daarom een praktische tool 'Blik op Arbeidsrelatie' om haar klanten inzicht te geven in de risico's rondom zzp'ers.

Risico op schijnzelfstandigheid verkleinen
"De wetgeving rond zzp'ers was al jaren vaag en daarom wordt er ook al jaren niet goed gecontroleerd. Het gebeurde dan ook veelvuldig dat zzp'ers als tijdelijke kracht werden ingezet, terwijl ze al jaren voor een bedrijf werken en zelfs meegaan op personeelsfeestjes. De risico's om dat te doen waren vrij beperkt. Daar gaat nu wel verandering in komen", vertelt Robertjan. "Ook in de tuinbouw zien we heel veel seizoenswerk. De vraag is alleen of de mensen tijdelijk werken of blijven hangen binnen de bedrijven. Dat wordt nu wel een aandachtspunt om scherp op te zijn. Dankzij onze tool verkleinen bedrijven het risico op schijnzelfstandigheid binnen de organisatie met een risico-inschatting."

Volgens de adviseur, die inmiddels vijf jaar bij BDO werkt en gespecialiseerd is in loonheffingen, is het voor veel bedrijven reden om maatregelen te nemen door het aantal zzp'ers of flexibele uren terug te dringen of mensen in vaste dienst aan te nemen. "Vaak willen zzp'ers dat niet, omdat er nogal wat voordelen aan zitten, maar het risico voor een bedrijf om met zzp'ers als verkapte werknemers te werken is gewoon te groot, want de naheffing zal fors zijn", waarschuwt Robertjan. "Dit zal zeker zijn invloed gaan krijgen op het werk met zzp'ers. Bedrijven zullen minder snel met ze in zee gaan, tenzij het hele specialistische mensen betreft."

Rapportage met mogelijke risico's
De tool die BDO heeft ontwikkeld bestaat uit een uitgebreide vragenlijst over het werken met zzp'ers. "Wanneer je de tool hebt ingevuld, krijgen de mensen meteen een rapportage met de mogelijke risico's te zien. Het kan zijn dat er geen risico is, maar als uit de antwoorden blijkt dat de zzp'er eigenlijk een verkapte werknemer is, dan krijgt hij ook te zien tegen welke risico's hij aanloopt. Met de inzet van deze tool verbetert een bedrijf niet alleen de afspraken met individuele zzp'ers, maar heeft men ook inzichten in de verbeterpunten in het bestaande zzp-proces. Deze 'Blik op Arbeidsrelatie' geeft uitgebreider inzicht dan de door de overheid ontwikkelde webmodule en wordt door BDO steeds geactualiseerd, zodat bedrijven altijd de meest actuele blik hebben op de arbeidsrelaties."

De tool is per 1 mei live gegaan en de eerste klanten hebben de vragenlijst inmiddels ingevuld. "De eerste resultaten zijn positief. Onze tool wordt gebruikt als nulmetings- of monitoringsinstrument om het zzp-proces te optimaliseren. Bedrijven ervaren het als een fijne methode om te zien hoe ze ervoor staan en of ze risico's lopen. Nu hebben ze nu nog anderhalf jaar de tijd om hun organisatie in control te brengen of te houden over de aard van de arbeidsrelatie. Want dit gaat wel hét onderwerp worden waar de Belastingdienst de komende tijd op gaat controleren. De noodzaak voor bedrijven om actie te ondernemen en zich voor te bereiden is dan ook groot, want de controles zullen streng zijn en de naheffingen hoog", waarschuwt Robertjan.

Naast de nieuwe tool, organiseert BDO dit jaar ook workshops over het werken met ZZP-ers. "Tijdens deze workshop gaan we aan de slag met het ZZP-proces van de deelnemers. We bekijken dit proces zowel vanuit het arbeidsrecht als de loonheffingen." Meer informatie vindt u hier https://zzp-dossier-in-control-klaar-voor-de-toekomst.events.bdo.nl/

Voor meer informatie:
Robertjan Vos van Zalingen
BDO Accountants & Adviseurs
Tel: 070-3380847
[email protected]
www.bdo.nl/nl-nl/branches/food-flowers