Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uitbreiding onafhankelijke proefvelden De Groot en Slot

Sinds 2023 zet uienzaadveredelaar De Groot en Slot onafhankelijke proeven uit. Dit gebeurt op proefvelden die zich op verschillende locaties in Nederland bevinden. Daarbij monitort De Groot en Slot de groei van de verschillende genetica (uienrassen). Zo wordt steeds beter inzichtelijk welk ras het best gezaaid kan worden op verschillende gronden, zo melden ze.

Ook in 2024 heeft De Groot en Slot weer een aantal van deze onafhankelijke proefvelden gezaaid. Dit jaar is het aantal verdubbeld van twee naar vier proefvelden. Deze bevinden zich in de regio's Friesland, Drenthe en Noord-Brabant én, dit jaar voor het eerst in België.

Elk veld telt zo'n 9 à 10 verschillende rassen, door ons geselecteerd en het meest geschikt bevonden voor het desbetreffende gebied. Gedurende het groeiseizoen zijn er verschillende momenten waarop de proeven worden gemonitord. Dit bestaat o.a. uit een aantal tellingen bij opkomst van de uien, maar ook tijdens de groei en het strijken van het gewas. Vervolgens worden uit het veld monsters genomen waarvan de opbrengst wordt bepaald. Als de uien vervolgens gedroogd zijn is bijvoorbeeld ook de mate van indroging bekend en zijn na het sorteren ook de maat, kleur, huidvastheid etc. bekend.

De gegevens afkomstig van de proefvelden uit 2023 zijn het afgelopen jaar gedeeld via de socials en de website. Ook zijn de telers uit de betreffende gebieden op de hoogte gesteld van alle bevindingen. Voor het komend seizoen zullen we dat op deze wijze herhalen.

Verder zal In augustus, als het einde van het groeiseizoen is aangebroken, iedereen de mogelijkheid hebben om de proeven op de verschillende locaties te komen bekijken.

Bron: De Groot en Slot

Publicatiedatum: