Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Trendonderzoek Lekkerder bij de Boer:

Waarom steeds meer consumenten rechtstreeks kopen bij boerderijwinkels

In Nederland is een beweging zichtbaar: een groeiend aantal consumenten maakt de bewuste keuze om hun boodschappen direct bij boerderijwinkels te doen. Deze verschuiving van traditionele winkelervaringen (zoals supermarkten) naar een meer persoonlijke en duurzame benadering van voedselconsumptie duidt op een verandering in het koopgedrag. Uit onderzoek van platform Lekkerder bij de Boer blijkt dat respondenten versheid, kwaliteit en persoonlijke service die boerderijwinkels bieden benoemen als reden om er te kopen, maar ook de bredere impact die hun koopbeslissingen hebben op de lokale economie en het milieu zijn punten die ze noemen.

Lekkerder bij de Boer destilleerde uit bijna 6.000 motivaties die zijn ingediend als onderdeel van de Lekkerder Boerderijwinkel Verkiezing 2024 een rode draad. "Rechtstreeks kopen bij de boer is niet alleen een aankoop, het is een statement van steun aan duurzame landbouw en een directe investering in onze gemeenschap," benadrukt Thomas Siahaya, oprichter van Lekkerder bij de Boer. "Door deze persoonlijke motivaties krijgen we een dieper begrip van de culturele en ecologische beweging die achter deze beweging schuilt en hoe deze de manier waarop mensen in ons land over voedsel denken, vormgeeft."

Hieronder de belangrijkste trends die Lekkerder bij de Boer eruit licht:

Versheid en kwaliteit
Een respondent merkt op: "Altijd lekker verse producten." Deze opmerking weerspiegelt een breed gedeelde waardering voor de versheid die boerderijwinkels kunnen bieden, waarbij producten vaak direct van het land komen. Een ander voegt toe: "De producten zijn super lekker."

Assortiment en gastvrijheid
"Klantvriendelijk en alles netjes geordend!!" zegt een klant, wat de persoonlijke benadering en het unieke aanbod van deze winkels benadrukt. "Heerlijke zelfgemaakte zuivelproducten, steeds breder assortiment met ook andere producten, mooie winkel, vriendelijke mensen, gezellig winkelen," deelt een andere tevreden klant.

Persoonlijke relaties: Terug naar de basis
"Je wordt er goed geholpen en lekkere spullen," vertelt een consument over de persoonlijke service. Dit gemeenschapsgevoel en de persoonlijke aandacht zijn cruciaal. "Het is een mooie winkel met gezellig personeel. Ze werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dus het mes snijdt aan meerdere kanten," illustreert nog een andere klant.

Duurzaamheid: Goed voor de planeet
"Ze hun eigen rauwe melk via de tap verkopen en verwerken tot de lekkerste boerenvla. Naast dat ze alle andere streekproducenten uit de omgeving steunen door hun producten in de landwinkel te hebben," legt een stemmer uit. Dit milieubewustzijn is een steeds belangrijker wordende factor in de keuze van consumenten.

Vergelijking met de supermarkt
Veel klanten geven aan dat boerderijwinkels een welkome afwisseling zijn op supermarkten. "De producten zijn niet gemanipuleerd en de kwaliteit overstijgt de supermarktverwachtingen," vertelt een tevreden bezoeker. "Na het proeven van pure melk en zuivel uit deze winkels, wil je niet meer terug naar de supermarkt."

Economische impact: Steun aan de lokale gemeenschap
"Elke euro die ik hier uitgeef, blijft in de gemeenschap," verklaart een respondent, wat de economische voordelen van het kopen bij lokale boerderijwinkels onderstreept. "We daar al jaren onze êrpel, aaier, juin, kès, appelsap en verse friet halen. Dat is toch zo lekker en vers. We weten precies waar alles vandaan komt," voegt een ander toe.

Gezondheid en transparantie
"Je weet wat je eet!!" benadrukt een klant, wat de behoefte aan helderheid over voedselbronnen weergeeft. "Het altijd verse producten heeft, oog heeft voor dat de klant en je verzekerd bent van goede adviezen," beschrijft een ander de gezondheidsvoordelen en de transparantie die boerderijwinkels bieden.

De rol van Lekkerder bij de Boer
Lekkerder bij de Boer speelt een rol in het bevorderen van deze cultuur door het aanbieden van een platform waar consumenten direct kunnen verbinden met lokale boeren. Dit initiatief helpt bij het vergroten van de zichtbaarheid van boerderijwinkels, het beschikbaar stellen van een extra online verkoopkanaal voor boeren, en bevordert de onderwijscomponent door het belang van lokaal en duurzaam kopen te benadrukken. De Lekkerder Boerderijwinkel Verkiezing 2024 is een aanjager van deze missie, waarbij de meest gewaardeerde boerderijwinkels worden belicht en beloond, wat bijdraagt aan een grotere bewustwording en waardering voor boerderijwinkels in Nederland.

"Deze manier van kopen wordt steeds normaler"
"Deze manier van kopen wordt steeds normaler," is de stellige overtuiging van een klant, wijzend op een groeiende verschuiving naar duurzamer en bewuster consumeren. "Puur natuur, mensen met passie en super beste Fleckvee koeien, het dubbel doel ras," voegt iemand anders toe, wat de toewijding aan duurzaamheid en natuurlijkheid onderstreept.

Een beweging die groeit
Lekkerder bij de Boer concludeert: "De Lekkerder Boerderijwinkel Verkiezing 2024 laat een duidelijke waardering zien voor boerderijwinkels die dieper gaat dan alleen het winkelen zelf; het is onderdeel van een grotere culturele en ecologische beweging. Als deze trend doorzet, kunnen we een toekomst verwachten waarin de verbinding tussen consument en boer steeds sterker wordt, en waarbij duurzaamheid, gezondheid en lokale economieën floreren."

Voor meer informatie:
Lekkerder bij de Boer

Thomas Siahaya
06 517 999 86
[email protected]
Edisonweg 41 B5
4382 NV Vlissingen
www.lekkerder.nl

Publicatiedatum: