Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Alertheid geboden door hoge insectendruk in uien"

Het is een heftig vliegenseizoen, merken ze bij HLB/De Groene Vlieg. Hoewel bonenvlieg nu op z'n retour is, heeft deze veel schade toegebracht. Uienvlieg zit net na de eerste piek en de komende twee weken kan men schade hiervan verwachten. Dat geeft een indicatie voor de rest van het seizoen; uienvlieg heeft immers meerdere vluchten waarin populatieopbouw kan plaatsvinden, zo meldt De Groene Vlieg.

"Goed om te weten wat er gebeurt op het (uien)percelen. Daarom neemt adviseur Luuk Heling desgewenst larven en maden mee naar kantoor bij schade. Hij stopt ze in potjes en laat ze uitkomen. Op basis van het volwassen insect kan hij vaststellen welk insect schade heeft veroorzaakt. De uienvlieg heeft de vleugels bijvoorbeeld over elkaar liggen, de bonenvlieg niet. Ook hebben ze kleurverschil. Eventueel kunnen de collega's van het lab helpen determineren. Dit is iets dat ik erbij doe, omdat ik het zelf ook interessant vindt om te weten wat op percelen rondvliegt en -kruipt."

Die kennis is belangrijk voor de verdere beheersstrategie van de teler. De Steriele Insecten Techniek (SIT) van De Groene Vlieg helpt uienvlieg te beheersen, omdat de steriel gemaakte vliegen zich niet kunnen voortplanten. We zetten deze uit op basis van de druk die wij meten met onze valgroepen (de witte bekertjes met vlaggetjes).

Voor meer informatie:
De Groene Vlieg
0187 – 65 18 62
[email protected]
www.degroenevlieg.nl

Publicatiedatum: