Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hoe staat het er nu voor?

Toch weer uitdagingen in het weer

De vorige nieuwsbrief van De Groot en Slot begon met de titel 'uitdagingen van het weer'. "Inmiddels hebben we vastgesteld dat de titel nog steeds van toepassing is voor hoe het met de teelt in de Benelux gesteld is. Door de vele regenval beseffen we hoe onvoorspelbaar het klimaat is", aldus de zaadveredelaar.

Op 18 april signaleerde het verkoopteam van De Groot en Slot dat nog maar zo'n 40 à 50 procent van het uienareaal was gezaaid. Na een periode van buien met hier en daar ook hagelschade, lag er in de Benelux eind april weer een kans om de zaaiwerkzaamheden te hervatten. Op percelen waar het nog te nat was moest dit uitgesteld worden tot mei. Op dit moment schatten wij in dat meer dan 95 procent is gezaaid.

Schade
De schade in percelen is vooral ontstaan door de vele regen. Niet alleen hebben delen van Zuid-Nederland al vroeg in het seizoen te veel water gehad en zijn verzadigd geraakt, maar ook andere delen van de Benelux werden later geconfronteerd met zware overlast door het onvoorspelbare weer. Zo kreeg de provincie Groningen op tweede pinksterdag op sommige plaatsen meer dan 80 millimeter en ook het afgelopen weekend bleef het op meerdere plekken in Zeeland en Noord-Brabant regenen. Veel percelen uien kunnen het water helaas slecht afvoeren waardoor de kleine uienplantjes het flink te verduren hebben.

Insecten en schimmels
Naast schade van neerslag zien we ook de opkomst van insecten . Het team van De Groot en Slot heeft al verschillende percelen met vraatschade waargenomen. Bij wegval is het belangrijk om te kijken waar de schade is ontstaan. Is dit bijvoorbeeld boven of onder de grond, zijn er afwijkingen bij de wortel te vinden of zijn er larven zichtbaar.
Al deze weersomstandigheden zijn momenteel gunstig voor schimmels zoals valse meeldauw. Deze verspreidt zich via sporen door de lucht. Dit kan grijs schimmelpluis op percelen tweedejaars plantuien veroorzaken. Vooral nu de afrijpende fase op sommige percelen aanbreekt is het belangrijk deze ziekte te blijven monitoren/bestrijden. De incubatietijd van de schimmel is 10 tot 16 dagen en voordat de symptomen zijn te zien, zijn de buurtplanten al geïnfecteerd. Onlangs heeft Uireka een nieuwe brochure over valse meeldauw gepubliceerd. Lees hier meer.

Langste dag
Over circa 3 weken, is het op 21 juni de langste dag van het jaar. Wat betekent dit voor percelen zaaiuien? Dit is de datum waarop we graag zien dat het gewas minimaal 3 pijpen heeft omdat dan de bolling begint. Een ui is namelijk daglengtegevoelig en heeft dagen van 16 uur licht nodig om het 'seintje' tot bollen te ontvangen. Bij een voorjaar met late zaai speelt temperatuur ook een belangrijke rol voor snellere ontwikkeling. Een andere belangrijke factor die kan helpen bij late zaai is een optimale verhouding van licht en hoogte van lichtintensiteit. Het is nu nog te vroeg om hierover al iets te kunnen zeggen, maar dat de temperatuur ons meehelpt is al gunstig.

Bron: De Groot en Slot

Publicatiedatum: