Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Drukbezochte afscheidsreceptie voor markante aardappelverpakker

Bram Werkman piep(er)t er na 50 jaar officieel tussenuit bij Landjuweel

Tholen - Afgelopen week nam Bram Werkman na 50 jaar trouwe dienst afscheid als directeur van aardappelgroothandel Landjuweel. Zo'n 100 mensen uit de sector, variërend van leveranciers, klanten, oud-inkopers van supermarkten en toeleveranciers, kwamen naar Beachclub Kaap Hoorn om met Bram terug te blikken op zijn lange aardappelcarrière.

"Ik heb de laatste jaren al naar het afscheid toegewerkt door steeds meer taken toe te vertrouwen aan de andere directieleden. Dat loopt goed en ik zet nu dan ook met veel vertrouwen een stapje extra terug", vertelt Bram, die aan zal blijven in een adviserende rol. Het MT wordt vanaf nu gevormd door algemeen directeur Michiel Meijering, commercieel directeur Robin Smit en Hoofd Inkoop Frank Poelman.


Michiel Meijering, Robin Smit en Frank Poelman

Gevraagd naar de grootste veranderingen die Bram in zijn lange carrière heeft meegemaakt, noemt hij als eerste de ontwikkeling dat het bevoorraden van de winkels overging naar de DC's. "Ook de verhuizing naar de huidige locatie in Oosternieland was een grote stap. Als eerste in de markt zijn we gestart met het wassen van veldgewas aardappelen. Dat was er in de sector nog niet en bracht enorme voordelen met zich mee. Bij ons is toen meteen de knop omgegaan en zijn we alles gaan wassen. De aardappelen hadden lange tijd een wat stoffig imago. Door de aardappelen te wassen kregen we een veel schonere productieruimte en hebben we het stof letterlijk van de aardappelen afgeschud. De introductie van het automatisch lezen zorgde er vervolgens voor dat we veel minder mensen nodig hadden in de leesruimte."

Over de aardappelconsumptie is Bram optimistisch gestemd. "Jarenlang vertoonde de consumptie van verse aardappelen een dalende trend. In de Corona-tijd zagen we dat we weer meer aardappelen verkochten en momenteel zien we dat de aardappelconsumptie stabiliseert en hier en daar in Nederland en België zelfs weer een licht stijgende lijn vertoont. Steeds meer mensen komen er achter dat je met de aardappelen meer kunt dan koken, bakken en braden. Het imago dat het schillen van aardappelen veel werk is, laten we zo achter ons. Met name de afzet van specialiteiten vertoont de laatste jaren een mooie groei."

Als grootste uitdagingen voor de sector noemt de aardappelhandelaar de weersextremen, die zich met name de laatste jaren hebben laten gelden. "Nu lijkt dit er wel toe te leiden dat steeds meer mensen beseffen dat we met een natuurproduct te doen hebben. Dat besef begint weer een beetje terug te komen. Het zou mooi zijn als we elkaar daarbij als keten, inclusief de supermarkt en consument, weer meer kunnen vinden."

Nu Bram er officieel tussen uit piep(er)t, krijgt hij ook weer meer tijd voor andere dingen. "Ik hoef me absoluut niet te vervelen. Als kwajongen had ik al wat schapen en inmiddels beheer ik 15 hectare grasland met onder meer schapen, koeien en paarden. Bovendien hoop ik nog vaak op het bedrijf te komen kijken. Stoppen met werken na je pensioen is slecht voor je gezondheid", besluit Bram lachend.

Voor meer informatie:
Frank Poelman
Landjuweel
Tel: +31 (0)595 454 200
[email protected]
www.landjuweel.nl