Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"De routebegeleiding varieert per minuut, maar we kunnen wel leveren"

Zuid-Duitse fruithandel reageert op overstromingen

Voortdurende regen en overstromingen hebben ernstige schade veroorzaakt aan eigendommen in het zuiden van Duitsland. Verschillende mensen zijn zelfs het slachtoffer geworden van de overstromingsramp. Op dit moment lijkt het water op veel plaatsen onder controle. Hoewel er op dit moment nog geen concrete cijfers beschikbaar zijn, wordt verwacht dat de omvang van de schade in de miljoenen euro's loopt. De overstromingsramp veroorzaakt ook al grote problemen in de groente- en fruitsector, zo blijkt uit een eerste onderzoek van onze redactie.

Allgäu: "Behoud van toeleveringsketens is topprioriteit
Het in Allgäu gevestigde fruithandelsbedrijf Kölbl ligt midden in het overstromingsgebied. "Gelukkig bleven we bij ons hoofdkantoor gespaard van de overstromingen", zegt bedrijfseigenaar Manuel Kölbl. "We werken nauw samen met onze leveranciers en transporteurs. In de afgelopen dagen varieerde de routing van minuut tot minuut, afhankelijk van de omstandigheden, maar er zijn opties." De regionale producentenpartners van het bedrijf zijn ook gedeeltelijk getroffen, maar zijn nog steeds in staat om volledig te leveren, zegt Kölbl.

In delen van de leveringsgebieden ziet de situatie er echter veel hachelijker uit, vervolgt de regionale groothandelaar. "Op veel plaatsen langs de Donau is er sprake van overstromingen, restaurants in de frontlinie hebben te kampen met overstromingsschade en bedreigde wijken zijn gedeeltelijk afgesloten. Onze chauffeurs doen opnieuw hun best op deze uitdagende dagen en leveren een doorslaggevende bijdrage om de bevoorradingsketens zoveel mogelijk in stand te houden. Als ervaren versdienstverlener en logistiek bedrijf zijn we deze dagen niet alleen betrokken bij 'het inkopen van goederen', maar vooral ook bij onze klanten: Hand in hand realiseren we ook leveringswijzigingen op korte termijn," benadrukt Kölbl.


Overstromingen in de Allgäu

Groothandelscentrum München: Overstroming beïnvloedt logistiek
De overstroming is ook voelbaar op de groothandelsmarkt van München, het belangrijkste overslagcentrum voor groenten en fruit in Beieren. "Gelukkig zijn wij als groothandelaren zelf niet getroffen," zegt Peter Hein van de Bavarian Mushroom Exchange. Maar in de omgeving van München en in het verzorgingsgebied van de groothandelsmarkt heeft de aanhoudende regen al diepe sporen achtergelaten. Onder andere in de richting van Schrobenhausen en Ingolstadt is er al ernstige schade aan eigendommen. "We merken het zelf ook, vooral in de logistiek. Een centraal magazijn dat wij bevoorraden is nauwelijks bereikbaar, waardoor we lange omwegen moeten maken. De situatie heeft ook invloed op onze verkoop, want de horeca en weekmarkten worden veel minder bezocht in deze weersomstandigheden."

Verschillende gradaties van schade in de regio Schrobenhausen
Ook binnen het overstromingsgebied rond Schrobenhausen varieert de situatie sterk. "Gelukkig zijn we gespaard gebleven van materiële schade, in tegenstelling tot veel andere plaatsen in het gebied," bevestigt Peter Nefzger, die rabarber en biologische asperges teelt in Inchenhofen (ongeveer tien kilometer van Schrobenhausen). Voor beide gewassen loopt het seizoen dit jaar ten einde. "De regen was eigenlijk niet zo slecht voor de velden, vooral omdat we niet weten of we nog meer regen krijgen tot het einde van het seizoen. Het is echter vooral een nadeel voor de verkoop: wekelijkse markten worden grotendeels afgelast bij dit weer en de vraag in de horeca is nu ook beheersbaar."

Minimale impact in het Zwarte Woud en het noorden van Beieren
In Baden-Württemberg lijkt de watersnood zich vooral te concentreren op de wateren in de oostelijke helft van de deelstaat. Het zuidelijke Zwarte Woud bijvoorbeeld is tot nu toe gespaard gebleven van grote verstoringen. "Gelukkig zijn er geen significante gevolgen voor de inkoop of levering van goederen", meldt een fruitgroothandelaar die daar gevestigd is. Ook in Noord-Beieren zijn de gevolgen tot nu toe beperkt gebleven. "Er zijn leveringsvertragingen geweest door de overstromingen, maar verder zijn we er tot nu toe goed vanaf gekomen," zegt een groothandelaar uit Neurenberg.

Voor meer informatie:
www.fruechte-koelbl.de
www.stadt.muenchen.de
www.facebook.com

Publicatiedatum: