Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chinese uienprijzen fluctueren door veranderende vraag

De vraag naar uien op zowel de Chinese als internationale markten is recentelijk afgezwakt, met een prijstrend die eerst steeg, maar daarna daalde. In januari werd de Chinese markt voornamelijk voorzien van oude bewaaruien, waarbij producten van goede kwaliteit schaars waren. In februari en maart zal de aanvoer van nieuwe uien toenemen, terwijl de kwaliteit van de oude uien verder achteruitgaat. De toenemende druk aan de aanbodzijde kan de markt verder verzwakken, waardoor de prijzen waarschijnlijk zullen dalen

Na de nationale feestdag bleven de prijzen van de meeste groenten op de Chinese markt hoog. Uien, als een groente met een middenklasse prijspunt, behielden een stabiele vraag. In de eerste helft van november, na de voltooiing van de eigendomsoverdracht van goederen in de teeltgebieden, hadden handelaren met uien in de bewaring minder behoefte om op korte termijn te verkopen. Dit leidde tot een strakker evenwicht tussen vraag en aanbod, wat de prijzen verder opdreef.

Vanaf eind november nam de aanvoer van wintergroenten toe, met name kool en radijs, die in grotere hoeveelheden op de markt kwamen en tegen lage prijzen werden verhandeld. Hierdoor verloor de ui zijn prijstechnische voordeel en nam de vraag vanuit de retail merkbaar af, waardoor de binnenlandse afzet verzwakte.

Tegelijkertijd kwamen nieuwe oogsten uit India en Pakistan op de markt. Door de relatief hoge Chinese uienprijzen verminderden enkele handelspartners in Zuidoost- en Zuid-Azië hun bestellingen voor de Chinese markt, wat leidde tot een daling van de exportvolumes.

Onder invloed van zowel een verzwakte binnenlandse vraag als afnemende export begon de uienprijs in China vanaf medio november tot eind december te schommelen op een hoog niveau en geleidelijk te dalen.

Januari is traditioneel de maand van het Chinese Nieuwjaar, waarin groenteprijzen stijgen en de binnenlandse markt zich over het algemeen positief ontwikkelt. Dit biedt gunstige ondersteuning voor de uienprijzen. Daarnaast hebben binnenlandse handelaren, die sinds medio november 2024 te maken hadden met een schommelende en dalende markt, hun voorraden versneld verkocht om het risico van latere prijsdalingen te beperken.

Hierdoor waren de handelsvoorraden na Nieuwjaar 2025 eerder uitgeput. Na half januari begon de vraag vanuit de afzetmarkten tijdelijk te stijgen vanwege de aanvoer voor de feestdagen. Dit leidde tot een geconcentreerde vraag naar kwaliteitsproducten, waardoor het aanbod in teeltgebieden en koelopslag strakker werd en de prijzen een opwaartse trend vertoonden.

Na het Chinese Nieuwjaar neemt de aanvoer van nieuwe uien uit de regio Yunnan dagelijks toe. Voor de uienmarkt in februari en maart 2025 verwachten handelaren dat het totale nationale aanbod hoger zal liggen dan in dezelfde periode van voorgaande jaren. Met de toenemende aanvoer van nieuwe uien versoepelt de balans tussen vraag en aanbod geleidelijk, wat het risico op prijsdalingen met zich meebrengt.

Bron: 卓创资讯