Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belangrijke stap in het beheersen van bacteriële pathogenen op aardappelen

Aardappelen behoren tot de basisvoedingsmiddelen en zijn een van de weinige producten waarmee Duitsland grotendeels zelfvoorzienend is. Tegelijkertijd vormen bacteriële ziekten een serieuze bedreiging voor de aardappelteelt, maar ook voor de teelt van bieten en diverse groentegewassen. Nieuw en zorgwekkend is de opmars van de rietzwenkcicade, een vector van deze ziekten, waartegen momenteel nog geen doeltreffende bestrijding bestaat. De bacteriën die door deze insecten worden overgedragen, kunnen enorme schade aanrichten: van opbrengstverlies en kwaliteitsvermindering tot complete misoogsten en problemen bij de opslag.

Belangrijke bouwsteen in risicobeheer
© Hugo Huijbers | UienNieuws.nl"We vertrouwen op een holistische aanpak die gericht is op de geïntegreerde bestrijding van plagen, met maatregelen op korte, middellange en lange termijn," zegt Olaf Feuerborn, voorzitter van de Union der Deutschen Kartoffelwirtschaft e.V. (UNIKA). "Op dit moment zijn er geen reguliere gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar in de aardappelteelt om krekels, die bacteriële pathogenen verspreiden, effectief te bestrijden. Dit is echter een dringende kortetermijnmaatregel die essentieel is voor het behoud van de aardappelteelt," voegt Feuerborn toe.

De voorzitter van UNIKA verwelkomt daarom uitdrukkelijk de beslissing van het Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit (BVL) op 23 april 2025 om zogenaamde noodtoelatingen te verlenen voor verschillende gewasbeschermingsmiddelen. "Het beschermen van aardappelplanten tegen pathogenen is een belangrijk onderdeel van risicobeheer en dient uitsluitend om dit regionaal geproduceerde basisvoedsel op korte termijn veilig te stellen. Daarom heeft UNIKA de aanvragen voor afwijkingen ingediend die nu zijn goedgekeurd."

Steun nodig voor onderzoeksfinanciering
Tegelijkertijd zijn er al veelbelovende onderzoeksinitiatieven gaande die gericht zijn op langetermijnoplossingen. "We beschikken momenteel nog over te weinig informatie om de plaag effectief te bestrijden. De landbouw heeft dringend meer steun nodig voor onderzoeksfinanciering," benadrukt UNIKA-directeur dr. Sebastean Schwarz. Onderzoek naar de gedragsbiologie van de cicade, bijvoorbeeld door het gebruik van afstotende geuren, is al in volle gang. Nieuwe variëteiten met aangepaste resistentie, innovatieve methoden zoals gewasbescherming op basis van RNAi, en andere duurzame benaderingen worden momenteel ontwikkeld. Maar deze oplossingen hebben tijd nodig om daadwerkelijk uitvoerbaar te zijn.

Meer informatie is te vinden op www.unika-ev.de